Bible Universe » Bible Study Guides

separator

Saken er avgjort!

Saken er avgjort!
SĂ„ ankom juryen, kjennelsen lĂžd pĂ„ ... og saken er avgjort! FĂ„ refleksjoner kunne vĂŠrt alvorligere. Dagen nĂŠrmer seg hurtig da hver person som noen gang har levd, fĂ„r sine liv revurdert av den allvitende Gud (2 Kor 5,10). Men la ikke dette uroe deg – fatt mot! Millioner har allerede funnet ut at domsbudskapet i dette heftet er veldig gode nyheter! Ved fire anledninger hvor Åpenbaringsboken nevner den store dommen, frembringer den pris og takksigelser! Men visste du at Bibelen nevner dom mer enn ett tusen ganger? NĂŠrmest hver bibelskribent refererer til den, sĂ„ viktigheten av dette kan ikke overvurderes. I lĂžpet av de neste minuttene, vil du fĂ„ en virkelig aha-opplevelse vedrĂžrende dette neglisjerte tema. [Merk: Det er tre faser av dom ... se opp for dem, ettersom du studerer denne leksjonen!]

FĂžrste fase av den ytterste dom.

1. Engelen Gabriel gav Daniel profetien om den himmelske dom i 1844. Den fĂžrste fasen i dommen er kalt den undersĂžkende dom fordi den finner sted fĂžr Jesu annet komme. Hvilken gruppe vil bli vurdert i dommens fĂžrste fase? NĂ„r ender den?

“For tiden er kommet da dommen skal begynne med Guds hus.” 1 Pet 4,17. “Den som gjĂžr urett, la ham fortsatt gjĂžre urett! Den som er uren, la ham fortsatt vĂŠre uren! Den som er rettferdig, la ham fortsatt vĂŠre rettferdig! Den som er hellig, la ham fortsatt vĂŠre hellig! Og se, Jeg kommer snart, og Min lĂžnn er med Meg, for Ă„ gi enhver igjen etter hans gjerning.” Åp 22,11.12. (Se ogsĂ„ 1 Tim 3,15.)

Svar:   Den avsluttes rett fĂžr Jesu annet komme. De (levende og dĂžde) som hevder Ă„ vĂŠre kristne — “Guds hus” — vil bli vurdert i den undersĂžkende dom. (1844 er forklart i studiehefte 18.)

Jesus stÄr sammen med sitt trofaste folk i dommen og lover dem en positiv kjennelse.
Jesus stÄr sammen med sitt trofaste folk i dommen og lover dem en positiv kjennelse.

2. Hvem presiderer i dommen? Hvem er forsvarsadvokat? Dommeren? Anklageren? Hvem er vitnene?

“Den gamle av dager satte seg; 
 Hans trone var som flammene av ild, 
 Retten ble satt, og bĂžker ble Ă„pnet.” Dan 7,9.10. “Har vi en Talsmann hos Faderen, Jesus Kristus, Den rettferdige.” 1 Joh 2,1. “For Faderen ... har overgitt hele dommen til SĂžnnen.” Joh 5,22. “Satan, 
 anklageren blant brĂždrene vĂ„re, han som anklaget dem framfor Gud dag og natt, er kastet ned.” Åp 12,9.10. “Dette sier Han som er Amen, Det Trofaste og Sanne Vitne, Opphavet til Guds skaperverk.” Åp 3,14. (Se ogsĂ„ Kol 1,12-15.)

Svar:   Gud Faderen, den Gamle av dager, presiderer i retten. Han elsker deg veldig hĂžyt (Joh 16,27). Satan er din eneste anklager. I den himmelske rettssal vil Jesus, som elsker deg — din beste venn — vĂŠre din forsvarer, dommer, og vitne. Og Han lover at dommens utfall blir at “den HĂžyestes hellige fikk sin rett”. Dan 7,22.

Bevisene fremlagt i dommen kommer fra himmelens bok.
Bevisene fremlagt i dommen kommer fra himmelens bok.

3. Hva er beviskilden i den undersĂžkende dom? Hvilken moralsk standard blir alle dĂžmt etter? Siden Gud allerede vet alt om alle, hvorfor da en rettssak?

“Retten ble satt, og bĂžker ble Ă„pnet.” Dan 7,10. “Og de dĂžde ble dĂžmt etter det som var skrevet i bĂžkene, etter sine gjerninger.” Åp 20,12. “De som skal bli dĂžmt etter frihetens lov.” Jak 2,12. “For vi er blitt gjort til et skuespill for verden, bĂ„de for engler og for mennesker.” 1 Kor 4,9.

Svar:   Rettsbevisene kommer fra bĂžker hvor alle detaljer i vĂ„re liv er notert. For de trofaste vil notater av bĂžnner, anger og syndstilgivelse bli Ă„penbart for alle. Protokollene beviser at Guds kraft setter kristne i stand til Ă„ leve rettferdige liv. Gud er tilfreds med sine hellige, og gleder seg ved Ă„ dele bevisene i deres liv med alle. Dommen vil bekrefte at der er “ingen fordĂžmmelse for dem som er i Kristus Jesus”. Rom 8,1. Ti-budsloven er Guds standard i dommen (Jak 2,10-12). Å bryte Guds lov er synd (1 Joh 3,4). Lovens rettferdighet blir oppfylt av Jesus i hele Hans folk (Rom 8,3.4). Å hevde at dette er umulig er det samme som Ă„ mistro Jesu ord og kraft.

Dommen er ikke for Ä informere Gud. Han er allerede fullt informert (2 Tim 2,19). Imidlertid vil de frelste komme til himmelen fra en verden degenerert av synd. BÄde engler og beboere av andre ufalne verdener ville sikkert fÞlt seg urolig over at noen skulle fÄ innpass i Guds nye rike, og som kanskje kunne introdusere synden igjen.

Derfor vil dommen Ă„penbare hver detalj og svare pĂ„ alle spĂžrsmĂ„l. Satans virkelige mĂ„l har alltid vĂŠrt Ă„ vanĂŠre Gud som urettferdig, ubarmhjertig, ukjĂŠrlig og lĂžgnaktig. Dette gjĂžr det enda viktigere for alle vesener i universet Ă„ fĂ„ fĂžrstehĂ„ndsinformasjon om hvor ekstremt tĂ„lmodig Gud har vĂŠrt med alle syndere. Frikjennelsen av Guds karakter er hovedgrunnen til rettssaken (Åp 11,16-19; 15,2-4; 16,5.7; 19,1.2; Dan 4,36.37). Legg merke til prisen og ĂŠren som blir gitt til Gud for mĂ„ten Han har hĂ„ndtert rettssaken pĂ„.

Hvert aspekt ved en persons liv vil bli vurdert i dommen.
Hvert aspekt ved en persons liv vil bli vurdert i dommen.

4. Hva i en persons liv blir vurdert i den undersĂžkende dom? Hva vil bli bekreftet? Hvordan vil belĂžnningen bli vurdert?

“For Gud skal fĂžre hver gjerning fram for dommen, sammen med alt det skjulte, enten det er godt eller ondt.” Fork 12,14. “La begge vokse sammen inntil hĂžsten.” “MenneskesĂžnnen skal sende ut englene Sine, og de skal samle sammen og ta ut av riket alt som er til anstĂžt og dem som driver med lovlĂžshet.” Matt 13,30.41. “Jeg kommer snart, og Min lĂžnn er med Meg, for Ă„ gi enhver igjen etter hans gjerning.” Åp 22,12.

Svar:   Hver detalj i livet vil bli gjennomgĂ„tt, inkludert hemmelige tanker og handlinger. Av denne grunnen er den fĂžrste fasen i dommen kalt den undersĂžkende dom. Dommen vil avgjĂžre hvem som blir frelst av de som kaller seg kristne. Uten tvil vil den ogsĂ„ bekrefte, som fortapte, de som ikke ble vurdert i den undersĂžkende dom. Selv om vi er frelst av nĂ„de, vil belĂžnningen vĂŠre basert pĂ„ gjerning, handling, eller adferd — som beviser ektheten av den kristne troen (Jak 2,26).


Andre fase av den ytterste dom.

5.Hvilken gruppe er involvert i den himmelske domstolen i de 1.000 Ă„rene i Åp. kap. 20? Hva er hensikten med den andre fasen av dommen?

“Vet dere ikke at de hellige skal dĂžmme verden? ... Vet dere ikke at vi skal dĂžmme engler?” 1 Kor 6,2.3. “Og jeg sĂ„ troner, og noen satte seg pĂ„ dem, og det ble overgitt til dem Ă„ holde dom.” Åp 20,4.

Svar
Svar:   De “hellige”, eller rettferdige fra alle tidsaldre som Kristus tar til himmelen i skyen ved sitt annet komme, vil delta i den andre fasen av dommen.

La oss anta at en familie oppdager at deres hĂžyt elskede sĂžnn, som tidligere var blitt myrdet, ikke var i himmelen. Men det var morderen. Uten tvil ville de ha behov for noen svar. Den andre fasen i dommen vil svare pĂ„ alle spĂžrsmĂ„lene de rettferdige mĂ„tte ha. Livet til hver fortapt person (inkludert Satan og hans engler) vil bli nĂžye revurdert av de rettferdige, som da vil vĂŠre helt enige med Jesu avgjĂžrelse angĂ„ende belĂžnningen for hver og en. Det vil bli klart for alle at dommen ikke er basert pĂ„ tilfeldig skjĂžnn. Derimot er den en bekreftelse pĂ„ valgene som menneskene allerede har tatt, om enten Ă„ tjene Jesus, eller en annen herre (Åp 22,11.12). (For et tilbakeblikk pĂ„ de 1.000 Ă„r, se studiehefte12.)


Tredje fase av den ytterste dom.

6. NĂ„r og hvor vil den tredje fasen av den ytterste dom finne sted? Hvilken ny gruppe vil vĂŠre til stede ved denne domsfasen?

“PĂ„ den dagen skal Hans fĂžtter stĂ„ pĂ„ Oljeberget, som ligger vendt mot Jerusalem.” “Slik skal Herren min Gud komme, og alle de hellige med Deg” “Hele landet skal bli gjort om til en slette fra Geba til Rimmon sĂžr for Jerusalem.” Sak 14,4.5.10. “Og jeg sĂ„ den hellige stad, det nye Jerusalem, stige ned av himmelen fra Gud.” Åp 21,2. “NĂ„r sĂ„ de tusen Ă„r er omme, skal Satan ... gĂ„ ut for Ă„ forfĂžre folkeslagene som er ved de fire verdenshjĂžrner, ... for Ă„ samle dem sammen til strid.” Åp 20,7.8.

De ugudelige vil prĂžve Ă„ angripe den hellige byen.
De ugudelige vil prĂžve Ă„ angripe den hellige byen.
Svar:   Dommens tredje fase vil finne sted pĂ„ jorden, ved slutten av de 1.000 Ă„r i Åp. kap. 20 — etter Jesu retur til jorden med den hellige byen. Alle de ugudelige som noen gang har levd vil vĂŠre til stede, inkludert djevelen og hans engler. Etter de 1.000 Ă„r, vil alle de dĂžde fra alle tidsaldre stĂ„ opp (Åp 20,5). Umiddelbart lanserer Satan en kraftig propagandakampanje for Ă„ forfĂžre dem. Utrolig nok lykkes han med Ă„ overbevise jordens nasjoner om at de kan innta den hellige byen.


7. Hva hender sÄ?

“De drog opp pĂ„ jordens hĂžyslette og omringet de helliges leir og den elskede staden.” Åp 20,9.

Svar:   De ugudelige omringer byen og forbereder et angrep.

Dommens tredje fase vil sette en stopper for planen om Ă„ angripe byen.
Dommens tredje fase vil sette en stopper for planen om Ă„ angripe byen.

8. Hvem avbryter kampplanene deres, og med hvilket resultat?

”Og jeg sĂ„ de dĂžde, smĂ„ og store, stĂ„ framfor Gud, og bĂžker ble Ă„pnet. Og en annen bok ble Ă„pnet, som er Livets bok. Og de dĂžde ble dĂžmt etter det som var skrevet i bĂžkene, etter sine gjerninger.” Åp 20,12. ”For vi skal alle fram for Kristi domstol.” 2 Kor 5:10. ”SĂ„ sant Jeg lever, sier Herren, for Meg skal hvert kne bĂžye seg, og hver tunge skal bekjenne for Gud. Framfor Gud skal da enhver av oss avlegge regnskap for seg selv.” Rom 14,11.12.

Svar:   Uventet, uten forvarsel, blir Gud synlig i en paralyserende strĂ„leglans over byen (Åp 19,11-21). Sannhetens Ăžyeblikk har kommet. Hver fortapt sjel siden verdens begynnelse, inkludert Satan og hans engler, mĂžter nĂ„ Gud i dommen. Hvert Ăžye er nĂ„ festet pĂ„ kongenes Konge (Åp 20,12).

Hver person ser sitt eget liv passere revy.
Hver fortapt person minnes sin egen livshistorie: Guds konstante, varme, bedende kall om Ä vende om; den innbydende, lave, lille stemmen; den sterke overbevisningen som ofte kom; de gjentatte vegringene mot Ä svare. Det er der alt sammen. NÞyaktigheten er ubestridelig. Fakta er ugjendrivelig. Gud Þnsker at de ugudelige skal forstÄ hele sannheten. Han vil fremskaffe alle nÞdvendige detaljer for at alt skal bli klart. BÞkene og alle nedtegnelsene er tilgjengelig.

Ingen neddyssing.
Gud er ikke involvert i noen form for guddommelig kamuflering. Han har ikke Þdelagt noe bevis, slettet noen bÄnd. Det er ingenting som er skjult. Alt er Äpenbart, og hver person som noen gang har levd, pluss alle de gode og onde englene, vil se dette dramaet over alle drama.

De fortapte faller pÄ kne.
Plutselig er der en bevegelse. En fortapt sjel faller pĂ„ sine knĂŠr for Ă„ innrĂžmme sin skyld og Ă„pent bekjenner at Gud har vĂŠrt mer enn rettferdig mot ham. Hans egen hardnakkede stolthet hindret ham fra Ă„ reagere. Og pĂ„ alle kanter kneler nĂ„ mennesker og onde engler. SĂ„, i en eneste stor, nesten synkronisert bevegelse, faller de gjenvĂŠrende fortapte mennesker og engler, inkludert Satan, pĂ„ sine knĂŠr foran Gud (Rom 14,11). Åpenlyst frikjenner de Guds navn fra alle falske beskyldninger, og vitner om Hans kjĂŠrlige, rettferdige og nĂ„dige behandling av dem.

Alle vedgÄr at dommen er rettferdig.
Alle vedgĂ„r at dĂždsdommen de har fĂ„tt er rettferdig — den eneste trygge mĂ„ten Ă„ hĂ„ndtere synden pĂ„. For hver fortapt person kan det sies: ”Du har Ăždelagt deg selv.” Hos 13,9. Gud stĂ„r nĂ„ frikjent foran universet. Satans anklager og pĂ„stander har blitt blottstilt og entydig mistrodd som perverse lĂžgner fra en forherdet synder.

Ild fra himmelen vil for evig utslette synd og syndere.
Ild fra himmelen vil for evig utslette synd og syndere.

9. Hvilke endelig tiltak vil utslette synd fra universet, skape et sikkert hjem og en trygg fremtid for de rettferdige?

”De ... omringet de helliges leir og den elskede staden. Og ild falt ned fra Gud fra himmelen og fortérte dem. Djevelen, som forfþrte dem, ble kastet i sjþen med ild og svovel.” Åp 20,9.10. ”For de (ugudelige) skal vére stþv under deres fþtter.” Mal 4,3. ”For se, jeg skaper en ny himmel og en ny jord.” Jes 65,17. ”Men etter Hans lþfte ser vi fram til nye himler og en ny jord, der rettferdighet bor.” 2 Pet 3,13. ”Se, Guds bolig er hos menneskene, 
 og de skal vére Hans folk. Gud selv skal vére hos dem.” Åp 21,3.

Svar:   Ild fra himmelen vil falle ned pĂ„ de ugudelige. Ilden vil for alltid fullstendig utslette synd og syndere fra universet. (Se studiehefte 11 for alle detaljer angĂ„ende ildsjĂžen.) Dette vil vĂŠre en tid med stor sorg og traume for Guds folk. SĂ„ godt som hver person vil ha en kjĂŠr eller god venn i ilden. Beskyttende engler vil sannsynligvis felle tĂ„rer over tapet av mennesker som de i Ă„revis beskyttet og elsket. OgsĂ„ Kristus vil uten tvil grĂ„te over de han elsket og bĂžnnfalte i sĂ„ lang tid. I det fryktelige Ăžyeblikket vil lidelsene til Gud, vĂ„r kjĂŠre Far, over syndens forferdelige pris, vĂŠre ubeskrivelig.

Nye himler og en ny jord.
SĂ„ vil Herren tĂžrke bort hver tĂ„re fra sine frelste (Åp 21,4) og skape nye himler og en ny jord — herlig og ubeskrivelig — for sine hellige. Og best av alt, Han vil bo her hos sitt folk i all evighet. Ingen reflektert person Ăžnsker Ă„ gĂ„ glipp av det.

Det ofrede dyret representerte Jesu offer pÄ korset.
Det ofrede dyret representerte Jesu offer pÄ korset.

10. Hvordan symboliserte “forsoningsdagen” i den jordiske gammeltestamentlige helligdommen dommen, og Guds plan om Ă„ rense universet fra synd, for sĂ„ Ă„ gjenskape perfekt harmoni?

Svar:   I studiehefte 2 lĂŠrte vi hvordan Satan urettmessig anklaget og utfordret Gud og brakte den stygge ondartede synden inn i universet. Forsoningsdagen i det gamle Israel lĂŠrte, gjennom symbolikk, hvordan Gud vil hĂ„ndtere problemet synd og gjenskape harmonien i universet ved forsoningen. (Forsoning betyr “gjen-opprettelse”, eller â€œĂ„ bringe alle ting inn i total guddommelig harmoni”.) I den jordiske helligdommen var de symbolske trinnene som fĂžlger:

A. Herrens bukk slaktet for Ă„ dekke folkets synder.
B. Presten stenket blodet pÄ nÄdestolen.
C. Dommen fant sted i denne rekkefĂžlge: (1) De rettferdige befestet, (2) de uomvendte utvist, og (3) helligdommen renset for all synd.
D. Synden plassert pÄ syndebukken.
E. Syndebukken ble sendt ut i Ăždemarken.
F. Folket renset fra sine synder.
G. Alle begynte et nytt Ă„r med uplettet vandel.

Disse fem symbolske handlinger representerer den bokstavelige forsoningen som ble innstiftet i den himmelske helligdom — Guds guddommelige hovedkvarter i universet. Det fĂžrste punktet over er symbolet pĂ„ den bokstavelige forsoningens fĂžrste punkt under; det andre punktet over er symbolet pĂ„ det andre punktet under, etc. Legg merke til hvor klart Gud har symbolisert disse store begivenhetene i forsoningen:

A. Jesu offerdĂžd som menneskets stedfortreder (1 Kor 15,3; 5,7).
B. Jesus som vÄr Yppersteprest gjenskaper sitt folk i Guds bilde (Hebr 4,14-16; Rom 8,29).
C. Dommen Ă„penbarer gjerningene i livet — gode eller dĂ„rlige — og fjerner sĂ„ synderegisteret fra himmelens helligdom (Åp 20,12; Apg 3,19-21).
D. Ansvaret for syndens opprinnelse, og for Ă„ fĂžre hele folket ut i synd, plasseres pĂ„ Satan (1 Joh 3,8; Åp 22,12).
E. Satan drevet ut i Ăžrkenen i 1.000 Ă„r (Åp kapittel 20).
F. Satan, synd og syndere permanent utslettet (Åp 20,10; 21,8; Sal 37,10.20; Nah 1,9).
G. En ny jord skapt for Guds folk. Alt som gikk tapt i synden er gjenskapt for Herrens hellige (2 Pet 3,13; Apg 3,20.21).

Forsoningen er ikke fullstendig fĂžr universet og alt i det er gjenopprettet til sin tilstand fĂžr syndefallet — med forsikring om at synd aldri mer vil oppstĂ„.

Etter dommen vil synd for alltid vĂŠre borte. De rettferdige vil vĂŠre trygge i evigheten.
Etter dommen vil synd for alltid vĂŠre borte. De rettferdige vil vĂŠre trygge i evigheten.

11. Hva er de gode nyhetene angÄende dommen, slik den Äpenbares i dette studieheftet?

Svar:   A. Gud og Hans mĂ„te Ă„ hĂ„ndtere synden pĂ„ vil bli glimrende forsvart foran hele universet. Dette er kjernepunktet i dommen.

B. Dommen vil bli avgjort i Guds folks favĂžr.

C. De rettferdige vil i all evighet vĂŠre trygge for synd.

D. Synd vil bli fullstendig utslettet og vil aldri mer fremstÄ.

E. Alt Adam og Eva tapte i synden, vil bli gjenskapt for de hellige.

F. De ugudelige vil bli forvandlet til aske — ikke evig torturert.

G. I dommen er Jesus vÄr dommer, forsvarer og vitne.

H. BĂ„de Faderen og SĂžnnen elsker oss. Det er djevelen som anklager oss.

I. De himmelske bÞkene vil vÊre til hjelp for de rettferdige, fordi de viser hvordan Jesu nÄde har forvandlet deres liv.

J. Der er ingen fordĂžmmelse for de som er i Jesus Kristus. Dommen vil bare gjĂžre den sannheten tydelig.

K. Ikke en eneste sjel (mennesker eller engler) vil anklage Gud for Ä vÊre urettferdig. Det vil vÊre samstemt at Gud er kjÊrlig, rettferdig, nÄdig og god i sin hÄndtering av alle.


12. Gud lover Ă„ frikjenne deg i den himmelske domstol hvis du vil invitere Ham inn i livet ditt og gi Ham full kontroll. Vil du invitere Ham inn i ditt liv?

Svar:   


SVAR PÅ SPØRSMÅL TIL ETTERTANKE

1. Hva er forskjellen mellom Ă„ akseptere Jesus som min frelser og akseptere Ham som min Herre?


Forskjellen er betydelig. NÄr jeg aksepterer Ham som frelser, sÄ frelser Han meg fra syndens skyld og straff og gir meg en ny fÞdsel. Han forvandler meg fra synder til helgen. Denne forvandlingen er et stort mirakel, og helt vesentlig for frelsen. Ingen kan bli frelst uten den. Imidlertid er Jesus ennÄ ikke ferdig med meg. Jeg har blitt fÞdt, men Hans plan er at jeg skal vokse opp til Ä bli lik Ham (Ef 4,13). NÄr jeg daglig aksepterer Ham som hersker, eller Herre i livet mitt, vil Han pÄ mirakulÞst vis fÄ meg til Ä vokse i nÄde og kristen fremferd, inntil jeg er fullmoden i Kristus (2 Pet 3,18).

Problemet — Jeg Ăžnsker det pĂ„ min mĂ„te.
Problemet er at jeg Ăžnsker Ă„ bestemme i mitt eget liv — ha det pĂ„ min mĂ„te. Bibelen kaller dette ondskap, eller synd (Jes 53,6). Å gjĂžre Jesus til min Herre er sĂ„ viktig at Det Nye Testamentet nevner Ham som “Herre” 766 ganger. Bare i Apostelgjerningene er Han referert til som “Herre” 110 ganger, og som “Frelser” bare to ganger. Dette viser hvor viktig det er Ă„ kjenne Ham som Herre og Hersker i vĂ„re liv.

En forsþmt befaling — Gjþre Ham til Herre.
Jesus la kontinuerlig vekt pĂ„ sin myndighet fordi Han visste at Ă„ krone Ham som Herre ville bli en glemt og forsĂžmt befaling (2 Kor 4,5). Uten at jeg gjĂžr Ham til Herre i mitt liv, finnes det ikke noen mĂ„te hvor jeg kan bli en fullvoksen kristen, som er kledd i Kristi rettferdighet. I stedet vil jeg ende opp “ussel og ynkelig og fattig og blind og naken” og, enda verre, fĂžle at jeg ikke har behov for noe. Åp 3,17.

2. Siden fortegnelsen av Guds folks synder pÄ forsoningsdagen ble overfÞrt til syndebukken, gjÞr ikke det ham ogsÄ til vÄr syndebÊrer? Jeg trodde det var bare Jesus som bar vÄre synder.


Syndebukken som representerer Satan bĂŠrer pĂ„ ingen mĂ„te, ei heller betaler for, vĂ„re synder. Herrens bukk som ble ofret pĂ„ forsoningsdagen representerer Jesus, som pĂ„tok seg Ă„ betale for vĂ„re synder pĂ„ korset. Bare Jesus “bĂŠrer verdens synd”. Joh 1,29. Satan vil bli straffet (slik som alle andre syndere — Åp 20,12-15) for sine egne synder, som vil inkludere ansvar for (1) syndens eksistens, (2) hans egne onde handlinger, og (3) pĂ„virkning pĂ„ hver person til Ă„ synde. Gud vil helt klart holde ham ansvarlig for det onde. Dette er hva symbolikken i overfĂžrselen av synd til syndebukken (Satan) pĂ„ forsoningsdagen var ment Ă„ meddele.

3. Bibelen er klar pÄ at Gud tilgir alle synder som er bekjente (1 Joh 1,9). Det er ogsÄ klart at selv om de er tilgitt, blir registreringen av disse syndene i himmelens bÞker helt til enden (Apg 3,19- 21). Hvorfor er ikke syndene fjernet nÄr de er tilgitt?


Det er en veldig god grunn for det. Den himmelske rettssaken er ikke ferdig fþr dommen over de ugudelige finner sted — rett fþr tilintetgjþrelsen ved verdens ende. Hvis Gud þdela notatene fþr den siste fasen av dommen var over, kunne Han bli beskyldt for en massiv neddyssing. Alle notater av vandel blir derfor tilgjengelige for innsyn, inntil siste fase av dommen er avsluttet.

4. Noen sier at dommen fant sted pÄ korset. Andre sier at den fant sted ved dÞden. Kan vi vÊre sikre pÄ at tidspunktet for dommen, slik som vist i dette studieheftet, er korrekt?


Ja. For at det skulle vÊre mulig for oss Ä vÊre sikre pÄ tidspunktet for dommen, har Gud tydelig spesifisert det tre ganger i Daniels kapittel 7. Legg merke til Guds spesielle tidsberegning. Gud etterlot ikke noe rom for tvil. Den guddommelige sekvensen er erklÊrt tre ganger (versene 8-14, 20-22, 24-27) i dette kapittelet som fÞlger:

A. Det lille hornet — regjerte 538-1798. (Se studiehefte15.)
B. Dommen — begynner etter 1798 (i 1844) og fortsetter til Jesu annet komme.
C. Guds nye rike — etableres etter dommens avslutning.

SÄ Gud gjÞr det klart at dommen ikke finner sted ved dÞden eller pÄ korset, men mellom 1798 og Jesu annet komme.

Husk at deler av den fĂžrste engels budskap er, “Timen for Hans dom er kommet”. Åp 14,6.7. Guds endetidsfolk mĂ„ forkynne i hele verden at den ytterste dom pĂ„gĂ„r nĂ„!

5. Hvilke viktige lekser kan vi lÊre fra vÄre studier av dommen?


Legg merke til de fem fĂžlgende punktene:

A. Det kan se ut som at det tar lang tid fĂžr Gud handler, men tidspunktet er riktig. Ingen fortapt person vil noen gang vĂŠre i stand til Ă„ si “Jeg forsto ikke” eller “Jeg visste ikke”.

B. Satan og all slags ondskap vil til slutt bli behandlet av Gud i dommen. Siden dommen er Guds oppgave og Han har alle fakta, skulle vi slutte Ă„ dĂžmme andre og la Gud ta seg av det. Det er en alvorlig sak for oss Ă„ ta over Guds arbeid i dommen. Det er Ă„ tilrane seg Hans autoritet.

C. Gud gir oss frihet til Ä velge hvordan vi vil forholde oss til Ham og hvem vi vil tjene. Imidlertid mÄ vi vÊre forberedt pÄ alvorlige konsekvenser hvis vi velger Ä gÄ imot Hans ord.

D. Gud elsker oss sĂ„ mye at Han har gitt oss Daniels bok og Åpenbaringen for Ă„ avslĂžre disse hendelsene i endetiden. VĂ„r eneste sikkerhet ligger i Ă„ lytte til Ham og fĂžlge rĂ„dene Hans i disse store profetiske bĂžkene.

E. Satan er fast bestemt pÄ Ä Þdelegge hver og en av oss. Hans forfÞrende strategier er sÄ effektive og sÄ overbevisende, at alle unntatt noen fÄ vil bli forfÞrt. Uten at vi daglig mottar Jesu oppstandelseskraft i vÄre liv, som beskyttelse mot djevelens snarer, vil vi bli tilintetgjort av Satan.


OPPSUMMERINGSSIDE

1. Hvor mange faser er det i dommen? (1)


_____   Seks.
_____   En.
_____   Tre.

2. Kryss av de sanne punktene i dommens fĂžrste fase. (7)


_____   Det er den undersĂžkende dom.
_____   Den begynte i 1844.
_____   Den pĂ„gĂ„r nĂ„.
_____   Satan er anklageren.
_____   Engelen Gabriel er dommeren.
_____   Gud presiderer.
_____   Profeten Jonas forutsa det.
_____   Guds lov er den moralske standard.
_____   Vil vurdere livene til de som hevder Ă„ vĂŠre kristne.

3. Hvilke punkt er sanne vedrĂžrende dommens andre fase, som finner sted i de 1.000 Ă„r? (3)


_____   De rettferdige gjennom alle tider vil vĂŠre til stede.
_____   Satan vil regelmessig avbryte rettsforhandlingene.
_____   Alle vil vĂŠre enig i at Satans straff er rettferdig.
_____   Satans engler vil bli frikjent.
_____   De ugudelige vil kreve sin rett.
_____   De rettferdige vil fĂ„ vite hvorfor noen av deres venner er fortapt.

4. Jesus vil bekle tre stillinger. Hvilke? (3)


_____   Dommer.
_____   Vitne.
_____   Lensmann.
_____   ProtokollfĂžrer.
_____   Forsvarsadvokat.

5. NÄr de ugudelige etter de 1.000 Är har omringet den hellige byen, fÄr de personlig presentert dommen. (1)


_____   Ja.
_____   Nei.

6. Gud vil gjĂžre det klart for hver fortapt person og engel hvorfor han eller hun er fortapt. (1)


_____   Ja.
_____   Nei.

7. Ved en av fasene i dommen vil hver person (god eller dÄrlig) som noen gang har levd, pluss alle onde engler, og Satan, personlig vÊre til stede. Hvilken? (1)


_____   FĂžrste fase — den undersĂžkende dom.
_____   Andre fase — i de 1.000 Ă„r.
_____   tredje fase — etter de 1.000 Ă„r.

8. Hvorfor er journalnotater nĂždvendig i himmelens rettsak? (1)


_____   For Ă„ informere Gud om fakta.
_____   For Ă„ minne Gud om hva Han kan ha glemt.
_____   For Ă„ aktivere englene.
_____   For Ă„ hjelpe folk, engler og beboere av andre verdener Ă„ forstĂ„ Guds gode og rettferdige domsavgjĂžrelser.

9. “Forsoning” betyr â€œĂ„ frembringe total gudommelig harmoni i alt og alle”. Hvilke punkter under er delaktig i den himmelske forsoningen? (5)


_____   Jesus dĂžd pĂ„ korset.
_____   Dommen.
_____   Jesu Yppersteprestelige tjeneste.
_____   Syndfloden pĂ„ Noahs tid.
_____   Daniel i lĂžvehulen.
_____   Den endelige utslettelsen av synd og syndere.
_____   Skapelsen av nye himler og en ny jord.

10. Hvilke punkter er gode nyheter fra dommen? (5)


_____   Dommen vil frikjenne de hellige.
_____    Djevelen brenner evig i helvete.
_____   Synd vil aldri starte pĂ„ nytt.
_____   Synd kunne lett kunne starte opp igjen i en fjern fremtid.
_____   Jesus er vĂ„r dommer, advokat og vitne.
_____   Guds hĂ„ndtering av synd og frelse vil vĂŠre fullt og helt rettferdig.
_____   Alt det Adam og Eva mistet ved Ă„ synde, vil bli erstattet.

11. Hva er sannheten om Satan som dommens syndebukk? (3)


_____   Han straffes som opphavsmann til synden.
_____   Han strafffes for Ă„ lede alle til Ă„ synde.
_____   Han har ingenting Ă„ gjĂžre med betalingen av vĂ„re synder.
_____   Satan vil nekte Ă„ vĂŠre syndebukk og vil flykte.

12. Dommen er ikke vilkÄrlig. Derimot bekrefter den i virkeligheten valgene folk allerede har gjort, enten Ä tjene Jesus eller en annen herre. (1)


_____   Ja.
_____   Nei.

13. Hovedgrunnen med dommen er Ä gjÞre det klart for folk, Satan, de gode og dÄrlige englene og beboere i andre verdener at Gud har hÄndtert syndens tragedie klokt, realt og rettferdig siden begynnelsen. (1)


_____   Ja.
_____   Nei.

Free Bible School

Bible School
Enroll in our Free Online Bible School Today!
Start your first lesson now!


Christian Hymns



Freebie!

Ultimate Resource
Request your free book, Ultimate Resource, today and learn how to study the Bible
Get It Now!


Back To Top