Bible Universe » Bible Study Guides

separator

USA i biblisk profetia

USA i biblisk profetia
Kan det verkligen vara sant? Att Amerika Ă€r med i Bibelns profetior? Absolut! NĂ€r man tĂ€nker efter, sĂ„ Ă€r det helt rimligt att den starkaste och mest inflytelserika nationen pĂ„ jorden ska komma att spela en central roll i slutskedet av jordens historia. Ännu fler överraskningar vĂ€ntar dig nĂ€r Bibeln avslöjar hur vĂ€rldens ledande nation kom till och varför den kom till! LĂ€s Uppenbarelseboken 13:11-18 innan du börjar studera den hĂ€r lektionen. Dessa Ă„tta verser ger dig nĂ€mligen en profetiskt bild av Amerikas nĂ€rmaste framtid.
Vilddjuret i Uppenbarelseboken 13:1-10 Àr en symbol pÄ pÄvedömet.
Vilddjuret i Uppenbarelseboken 13:1-10 Àr en symbol pÄ pÄvedömet.

1. VÀrldens stormakter Àr symboliserade i Uppenbarelseboken 13. Vilken Àr den första stormakten?

Svar:   Vilddjuret med sju huvuden (Uppenbarelseboken 13:1-10) Ă€r ingen annan Ă€n den romerska pĂ„vemakten. (Studieguide 15 fördjupade sig i detta Ă€mne.) Kom ihĂ„g att vilddjur i Bibeln symboliserar lĂ€nder, nationer eller vĂ€rldsmakter (Daniel 7:17, 23).

År 1798 blev pĂ„ven tillfĂ„ngatagen av General Berthier, och pĂ„vedömet Ă„samkades dĂ€rmed ett dödligt sĂ„r.
År 1798 blev pĂ„ven tillfĂ„ngatagen av General Berthier, och pĂ„vedömet Ă„samkades dĂ€rmed ett dödligt sĂ„r.

2. Vilket Är förutsades pÄvedömet förlora sin makt och inflytande?

"Det fick makt att sÄ göra under fyrtiotvÄ mÄnader." Uppenbarelseboken 13:5

Svar:   Bibeln förutsade att pĂ„vedömet skulle förlora sin makt och sitt inflytande vid slutet av de fyrtiotvĂ„ mĂ„naderna. Denna profetia uppfylldes Ă„r 1798, nĂ€r Napoleons general Berthier tog pĂ„ven tillfĂ„nga och dĂ€rmed tillfogade katolska kyrkan ett dödligt sĂ„r. (LĂ€s detaljerna i Studieguide 15.)

Vilddjuret i Uppenbarelseboken 13:11-18 symboliserar Amerika.
Vilddjuret i Uppenbarelseboken 13:11-18 symboliserar Amerika.

3. Vilken nation förutsades skulle födas ungefÀr samtidigt med att pÄvedömet fick sitt dödliga sÄr?

"Och jag sÄg ett annat vilddjur stiga upp ur jorden. Det hade tvÄ horn, lika ett lamms, och det talade som en drake." Uppenbarelseboken 13:11.

Svar:   PĂ„vens tillfĂ„ngatagande som nĂ€mns i vers 10, Ă€gde rum 1798, och den nya nationen (vers 11) föddes ocksĂ„ vid den tiden. Amerikas förenta stater förklarde sin oavhĂ€ngighet 1776, fick sin konstitution 1787, antog sin grundlag 1791, och var en erkĂ€nd vĂ€rldsnation Ă„r 1798. Inget annat land Ă€n Amerika stĂ€mmer in pĂ„ denna tidsprofetia.

Profetian förutsade att landet skulle uppstÄ i ett sparsamt befolkat omrÄde.
Profetian förutsade att landet skulle uppstÄ i ett sparsamt befolkat omrÄde.

4. Vad Àr betydelsen av att vilddjuret "kommer upp ur jorden?"

Svar:   Denna nation kommer "upp ur jorden" i stĂ€llet för ur vattnet som de andra nationerna som nĂ€mns i Daniel och Uppenbarelseboken. Vi vet frĂ„n Uppenbarelseboken att vatten symboliserar omrĂ„den pĂ„ jorden dĂ€r det finns mycket folk. "Vattnen, som du har sett, dĂ€r varest skökan tronar, Ă€r folk och mĂ€nniskoskaror och folkslag och tungomĂ„l." Uppenbarelseboken 17:15. Jorden symboliserar dĂ€rför motsatsen. Det betyder att denna nya nation uppstĂ„r i en del av vĂ€rlden med nĂ€stan inga mĂ€nniskor i slutet av 1700-talet. Nationen kunde inte födas bland de folkrika, hungriga lĂ€nderna i den s.k. Gamla VĂ€rlden. Den mĂ„ste födas pĂ„ en nĂ€stan obebodd kontinent.


5. Vad symboliserar de tvÄ lammhornen som inte hade nÄgra kronor?

Svar:   Horn betyder kungar, kungariken och regeringar (Daniel 7:24 8:21). I det hĂ€r fallet representerar de Amerikas tvĂ„ regeringsprinciper: civil frihet och religiös frihet. Civil frihet kallas ocksĂ„ "republik" (regering utan kung), och religiös frihet kallas "protestantism" (kyrka utan pĂ„ve). I lĂ€nder med statskyrka mĂ„ste folket betala kyrkoskatt, och regeringen gjorde ofta livet svĂ„rt för de som inte följde den lagstadgade religionen. Amerika etablerade nĂ„gonting helt nytt: Frihet och rĂ€tt att vĂ€lja religion utan lagstiftning eller kontroll. Att hornen inte hade nĂ„gra kronor betyder att det var en republik, och inte kungarike. Att hornen var lammlika betyder en ung, oskyldig, ofarlig, fredlig och andlig nation. Jesus kallas för lamm 28 gĂ„nger i Uppenbarelseboken. Den hĂ€r nationen ville upprĂ€tthĂ„lla Jesus' principer. Det finns ingen annan makt pĂ„ hela jorden som sĂ„ precis passar in pĂ„ bĂ„de egenskaper och i tid som Amerika.

AnmÀrkning: Om man ÀndÄ kunde sluta hÀr i Jesus' beskrivning av Amerika - men det gÄr ju inte, för beskrivningen slutade inte hÀr. Det som kommer hÀrnÀst Àr lite skakande och manar till eftertanke. Amerika Àr verkligen ett gott land - man har yttrandefrihet, handelsfrihet, frihet att följa sitt samvete, kÀnsla för rÀtttvisa, medkÀnsla för de som inte har det sÄ bra som andra, och framför allt en stark kristen kultur. Allt Àr inte perfekt, men det Àr ÀndÄ en stor skara mÀnniskor som varje Är ansöker om att bli Amerikanska medborgare. Om det vore möjligt skulle en stor del av vÀrldens befolkning flytta till Amerika direkt - till "himmel pÄ jorden", som det heter. TyvÀrr kommer detta sÄ rikt vÀlsignade land, att inom en mycket snar framtid drastiskt förÀndras. Det kommer att bli ett land som tillfogar Guds folk mycket lidande och vedermöda. Det Àr med oro och betÀnkligheter som vi rapporterar detta.

Vid tidens slut kommer Amerika att tvinga folk att antingen bli kristna enligt deras modell, eller bli bestraffade.
Vid tidens slut kommer Amerika att tvinga folk att antingen bli kristna enligt deras modell, eller bli bestraffade.

6. Vad betyder profetian i Uppenbarelseboken 13:11 som sÀger att Amerika ska tala "som en drake"?

Svar:   Vi lĂ€rde oss i studieguide 20 att draken Ă€r Satan som med hjĂ€lp av vĂ€rldsliga regeringsmakter kommer att grunda sitt onda herradöme, och krossa Guds folk genom förföljelse och utrotning. Satans mĂ„l har alltid varit att ta över Guds herravĂ€lde och tvinga mĂ€nniskor att tillbe och lyda sig. (LĂ€s om detta i Studieguide 2.) Att "tala som en drake" betyder att USA (under Satans inflytande) i den sista tiden kommer att tvinga folk att tillbe mot sitt samvete, eller bli straffade.

I den sista tiden kommer falsk religion och vÀrldsliga regeringsmakter att gÄ ihop för att tvinga folks samveten.
I den sista tiden kommer falsk religion och vÀrldsliga regeringsmakter att gÄ ihop för att tvinga folks samveten.

7. Vad kommer Amerika speciellt att göra för att tala som en drake?

Svar:   LĂ€gg mĂ€rke till fyra punkter:

A. "Utövar det första vilddjurets hela myndighet i dess Äsyn." Uppenbarelseboken 13:12. Amerika kommer att förfölja och tvinga mÀnniskorna att gÄ mot sitt eget samvete, sÄ som det pÄvliga Rom gjorde - lÀs om det i första hÀlften av Uppenbarelsebokens 13:e kapitel.

B. "Det kommer jorden och dem som bor dÀrpÄ att tillbe det första vilddjuret, det vars dödssÄr blev lÀkt." Uppenbarelseboken 13:12. USA kommer att leda vÀrldens nationer till att tvinga sina medborgare att följa den pÄvliga Antikrist. Det handlar om tillbedjan. Vem vÀljer du att tillbe och lyda? Kristus, Skapare och FrÀlsare, eller Antikrist? Varenda mÀnniska pÄ hela jorden kommer att tvingas vÀlja en av dem. Det hela kommer att verka mycket andligt. Miljarder mÀnniskor kommer att bli förförda av de mirakel som utförs (Uppenbarelseboken 13:14-15). De som vÀgrar att bli understÀdja denna rörelse kommer att anses som fanatiska terrorister. Jesus kallar det protestantiska Amerika vid tidens Ànde för "en falsk profet" (Uppenbarelseboken 19:20 20:10), eftersom det pÄ ytan verkar andligt och trovÀrdigt, medan det i sjÀlva verket gÄr Satans Àrenden.

Allt detta verkar otroligt, men Jesus' ord Àr alltid sanna och trovÀrdiga (Titus 1:2). Jesus förutsade de fyra vÀrldsrikena och Antikrist (Daniel kap. 2 och 7) vid en tidpunkt nÀr sÄdant verkade helt vettlöst och otroligt. Men allt hÀnde precis som Jesus hade sagt. Hans varning till oss i dag angÄende profetiorna Àr, "Nu har jag sagt er det, förrÀn det sker, pÄ det att ni mÄ tro, nÀr det har skett." Johannes 14:29.

C. "Det förmÄr genom sitt tal jordens inbyggare att göra en bild Ät vilddjuret, det som var sÄrat med svÀrd, men Äter kom till liv." Uppenbarelseboken 13:14. USA kommer att göra en blid Ät vilddjuret genom att lagstifta folkets religion. Det kommer att genom samma lagstiftning tvinga folket att tillbe eller straffas med döden. Detta Àr precis det kyrka-stat samarbete som katolska kyrkan anvÀnde sig av under den mörka medeltiden, nÀr miljontals mÀnniskor dödades för sin tro. Amerika kommer att förena regeringsmakt och den avfallna protestantismen till ett förbund för att stödja pÄvemakten. De kommer att bestÀmma att alla lÀnder i vÀrlden ska göra likadant. PÄ det viset blir katolska kyrkan understödd i hela vÀrlden.

D. "Och kunde lÄta döda alla som inte tillbad vilddjurets bild." Uppenbarelseboken 13:15. Amerika, som ledare för denna vÀrldsvida rörelse, kommer sedan att se till att alla lÀnder inför dödsstraff för alla som inte tillber vilddjuret eller dess bild. Denna globala allians kallas ocksÄ för "Det stora Babylon", och kommer att lÄta polisen överta den helige Andes uppgift att övertyga mÀnniskor om tillbedjan. (Studieguide 22 kommer att ge mer information.)

8. PÄ vilken punkt kommer dödsstraff att utövas pÄ den som inte lyder?

8. PÄ vilken punkt kommer dödsstraff att utövas pÄ den som inte lyder?

“Och det fick makt att ge ande Ă„t vilddjurets bild, sĂ„ att vilddjurets bild till och med kunde tala och kunde lĂ„ta döda alla som inte tillbad vilddjurets bild. Och det förmĂ„r alla, bĂ„de smĂ„ och stora, bĂ„de rika och fattiga, bĂ„de fria och trĂ€lar, att lĂ„ta ge sig ett mĂ€rke pĂ„ högra handen eller pĂ„ pannan, sĂ„ att ingen fĂ„r vare sig köpa eller sĂ€lja nĂ„got, utom den som Ă€r mĂ€rkt med vilddjurets namn eller dess namns tal.” Uppenbarelseboken 13:15-17.

Svar:   Den viktigaste punkten kommer att gĂ€lla tillbedjan och lydnad av vilddjuret och att ta dess mĂ€rke - söndagen som vilodag, - i stĂ€llet för att följa Kristus och fĂ„ hans mĂ€rke - det Ă€r Guds heliga sjundedags sabbat. NĂ€r mĂ€nniskorna fĂ„tt klart för sig att de mĂ„ste bryta mot sabbatsbudet och helga söndagen om de inte vill bli dödade, förstĂ„r de att de tar vilddjurets mĂ€rke och tillber Satan. De kommer att medvetet ha valt mĂ€nniskobud i stĂ€llet för Guds bud. SĂ„ hĂ€r sĂ€ger katolska kyrkan: "Vi har Ă€ndrat sabbaten till söndag och hela vĂ€rlden böjer sig och tillber i enlighet med vad katolska kyrkat har befallt." Hartford Weekly Call, 22 februari, 1884.

Under andra vÀrldskriget kontrollerades försÀljning av mat, bensin och andra nödvÀndigheter genom ett kupongsystem. I dag finns mycket mer avancerade system till hands.
Under andra vÀrldskriget kontrollerades försÀljning av mat, bensin och andra nödvÀndigheter genom ett kupongsystem. I dag finns mycket mer avancerade system till hands.

9. Skulle en regering verkligen kunna kontrollera köpande och sÀljande?

Svar:   Under andra vĂ€rldskriget kunde man inte köpa t.ex. socker, dĂ€ck eller bensin utan speciella kuponger. Utan dessa kuponger var t.o.m. pengar vĂ€rdelösa. Numera kan sĂ„dant enkelt kontrolleras med hjĂ€lp av ditt personnummer. Och om du inte följer de regler som kommer att sĂ€ttas upp, spĂ€rras helt enkelt ditt personnummer. Vi vet förstĂ„s inte alla detaljer hur det hĂ€r kommer att genomföras, men vi kan vara sĂ€kra pĂ„ att det kommer att bli sĂ„, för det har Gud sagt i Uppenbarelseboken 13:16-17.TvÄ makter trÀder fram

Uppenbarelseboken kapitel 13 visar tydligt att tvÄ stormakter kommer att hÀrska pÄ den sista tiden: Amerika och pÄvedömet. Amerika kommer att stödja den katolska kyrkan genom att driva igenom att alla mÀnniskor pÄ jorden mÄste tillbe vilddjuret (pÄven), och ta hans mÀrke, eller straffas med döden. Nu ska vi undersöka om dessa tvÄ supermakter verkligen har makt att genomföra detta.

Katolska kyrkan Àr den största religions-politiska makten i vÀrlden.
Katolska kyrkan Àr den största religions-politiska makten i vÀrlden.

10. Hur stark och inflytelserik Àr katolska kyrkan i dag?

Svar:   Den Ă€r den absolut starkaste religions-politiska makt i vĂ€rlden. SĂ„ gott som samtliga av vĂ€rldens nationer har en officiell ambassad eller konsulat i Vatikanen. LĂ€gg mĂ€rke till följande fakta:

A. PÄvekyrkan Àr sÄ inflytelserik och mÀktig att nÀstan alla betydande lÀnder frÄgar pÄven till rÄds innan de fattar ett politiskt beslut. Den har "en stor diplomatisk kÄr som upprÀtthÄller förbindelsen med mer Àn 100 lÀnder." U.S. News and World Report, 30 oktober, 1978, sid. 24.

B. Den tar Ät sig Àran för kommunismens fall, genom att pÄstÄ att Maria, Jesu moder, personligen talade om för pÄven hur han skulle göra. "Handmaid or Feminist," Time, 30 december, 1991, sid. 64, 65.

C. Den katolska kyrkan har som mÄl att inom en snar framtid ena hela den kristna vÀrlden under pÄvens ledning. PÄvens tÀta statsbesök Àr ett sÀtt att etablera kyrkans makt och inflytande överallt.

D. Responsen över hela vÀrlden har varit övervÀldigande. Under Irak-krisen hade pÄven och Amerikas president telefonkontakt för överlÀggningar tidvis varje vecka. U.S. News and World Report, 13 augusti, 1990, sid. 18.

E. Den 7 juni 1982, for dÄvarande president Ronald Reagan till pÄve John Paul II i Rom för en 50 minuter lÄng överlÀggning hur man skulle störta kommunismen. Amerika sÀnde tonvis med kommunikationsutrustning till Polen (dÀr allt startade) för att hjÀlpa till att informera folket. "The Holy Alliance," Time, Februari 1992, sid. 28, 31, 35.

F. Gorbachov sa, "Allt som har hĂ€nt i Östeuropa under de senaste Ă„ren skulle varit omöjligt utan pĂ„vens medverkan och politiska inflytande pĂ„ vĂ€rldsscenen." Mikhail Gorbachov, Toronto Star, 9 mars, 1992.

PÄven, som förr kallade protestanterna för "kÀttare", kallar dem nu "oliktÀnkande bröder" och lÄter dem nÄdigt fÄ vara med och bedja tillsammans och verka för fred och Guds nÀrvaro. Miljontals protestanter lÄter sig imponeras, och det finns t.o.m. de kyrkor som har öppen dialog med pÄvedömet för att överbrygga de trosskillnader som förorsakade reformationen.

Amerika Àr vÀrldens starkaste militÀrmakt.
Amerika Àr vÀrldens starkaste militÀrmakt.

11. Hur starkt och inflytelserikt Àr Amerika i dag?

Svar:   Amerika Ă€r i dag vĂ€rldens starkaste och mest inflytelserika militĂ€rmakt. LĂ€gg mĂ€rke till fölljande:

A. "[Amerika Àr] vÄr planets enda kvarvarande supermakt." "The U.N. Obsession," Time, 9 maj, 1994, sid. 86.

B. "Det finns för nÀrvarande ingen nation som kan hota Amerikas överlÀgsna maktposition." Charles Krauthammer, "The Lonely Superpower", The New Republic, 29 juli, 1992, sid. 23.

C. Yassir Arafat kallade Amerika för "det nya Rom" dÀrför att Rom pÄ sin tid var den överlÀgsna supermakten. Nu Àr Amerika nummer ett. Newsweek, 12 augusti, 1991, sid. 33.

D. "Amerika styr numera med sin makt alla viktiga hÀndelser pÄ jorden." Jim Hoagland, "Of Heroes ...", The Washington Post, 21 augusti, 1991, sid. A-23.

NÀr en Marxistgrupp slog ner Etiopiens regering, ombads Amerika vara medlare. Det första Boris Yeltsin gjorde nÀr han blev det fria Rysslands president, var att avlÀgga statsbesök i Amerika. Förre U.S.S.R. president Mikhail Gorbachov vÀnde sig till Amerika nÀr han kom i krislÀge. NÀr Kuwait invaderades, ropade de pÄ hjÀlp frÄn Amerika. En radiokorrespondent kallade Amerikas president för "vÀrldens president." Vi har i dag en "högst ovanlig vÀrldsstruktur med en enda makt, nÀmligen Amerika, i toppen." Krauthammer, The New Republic, sid. 23.


12. Man kan inte undgÄ att se hur bÄde Amerikas och katolska kyrkans makt och inflytande förstÀrks i rask takt. Vilka andra faktorer skulle kunna tÀnkas pÄskynda en vÀrldsvid lag om dödsstraff för de som vÀgrar att handla mot sitt samvete?

Svar:   Ă„ven om man inte kan specifiera i detalj, kan man inte undgĂ„ att se följande::

A. Terroristanslag.

B. Kravaller och ökad kriminalitet.

C. Krig mellan droghandlare.

D. Katastrofal ekonomisk crash.

E. AIDS och andra epidemier.

F. Nuclearhot frÄn extremist-lÀnder.

G. Ökad korruption inom politiken.

H. RĂ€ttvisan missaktas inom det juridiska systemet.

I. Missbruk av socialhjÀlp.

J. Ökat skattetryck.

K. Pornografi och omoral antar sjuka proportioner.

L. Förödande naturkatastrofer över hela jorden.

M. Extremistgrupper med "speciella syften".

N. Kris i abortfrÄgan.

NÀr folk fÄtt nog av terrorism, ekonomisk och juridisk orÀttvisa, korruption, fattigdom, svaga och oskickliga politiska ledare, och annat liknande, kan det gott hÀnda att att de sjÀlva begÀr att strÀnga speciallagar införs med hÄrda straff för övertrÀdelse.


13. Alltefterson tillstÄndet i vÀrlden försÀmras, vad kommer Satan att göra för att lura mÀnniskorna?

"Och det gör stora tecken, sÄ att det till och med lÄter eld i mÀnniskornas Äsyn falla ned frÄn himmelen pÄ jorden. Och genom de tecken, som det har fÄtt makt att göra i vilddjurets Äsyn, förvillar det jordens inbyggare. Det förmÄr genom sitt tal jordens inbyggare att göra en bild Ät vilddjuret, det som var sÄrat med svÀrd, men Äter kom till liv." Uppenbarelseboken 13:13-14.

Svar:   Amerika kommer att uppleva en falsk andlig vĂ€ckelse, och kommer att insistera pĂ„ en vĂ€rldsvid lagstiftning om att alla mĂ€nniskor mĂ„ste delta. (Detta representeras av "en bild Ă„t vilddjuret" i Uppenbarelseboken 13:14.) MĂ€nniskor kommer att förbjudas att hĂ„lla Guds heliga sjundedags-sabbat helig, och kommer att tvingas tillbedja pĂ„ vilddjurets "heliga" dag - söndag. MĂ„nga kommer ocksĂ„ att gĂ„ med pĂ„ det av olika sociala eller ekonomiska orsaker. Det kommer att bli ett sĂ„dant kaotiskt tillstĂ„nd pĂ„ jorden, att en vĂ€rldsvid "tillbaka-till-Gud" rörelse dĂ€r alla tvingas delta, verkar vara enda lösningen. Satan kommer att fĂ„ folk att tro att de mĂ„ste kompromissa med biblisk sanning, och helighĂ„lla söndagen. I verkligheten blir den utestĂ€ngd frĂ„n himlen som tillber vilddjuret. Inte undra pĂ„ att Jesus i Uppenbarelseboken sĂ„ starkt poĂ€ngterar faran av att tillbe vilddjuret och ta dess mĂ€rke!

Under jordens sista dagar kommer Guds budskap om hopp att nÄ varenda person.
Under jordens sista dagar kommer Guds budskap om hopp att nÄ varenda person.

14. Vad hÀnder med den Àkta vÀckelsen som faller över Guds sista folk, nÀr intresset bar vÀxer för den falska vÀckelsen?

Svar:   Bibeln sĂ€ger att hela jorden "upplystes" av hans hĂ€rlighet (Uppenbarelseboken 18:1). Varenda mĂ€nniska kommer att nĂ„s (Markus 16:15) med Guds slutliga, trepunkts-budskap frĂ„n Uppenbarelseboken 14:6-14. Guds sista församling pĂ„ jorden kommer att vĂ€xa med oanad hastighet nĂ€r miljontals mĂ€nniskor tar emot Guds erbjudande om frĂ€lsning genom nĂ„d och tro pĂ„ Jesus, och förvandlas till Guds trogna tjĂ€nare. MĂ„nga mĂ€nniskor och ledare frĂ„n vĂ€rldens alla lĂ€nder kommer att vĂ€gra att tillbe vilddjuret och följa dess villolĂ€ror. De vĂ€ljer att tillbe och följa Jesus allena. De fĂ„r dĂ„ "pĂ„ sina pannor" hans heliga mĂ€rke, sabbats-inseglet (Uppenbarelseboken 7:2-3), vilket förseglar dem för evigheten.

TillvÀxt förargar företrÀdare för den falska vÀckelsen
Denna allt snabbare tillvÀxt inom Guds folk, förargar naturligtvis den onde. Satan kommer att övertyga sina ledare om att det Àr de som inte ansluter sig till hans falska vÀckelse, som Àr orsaken till allt kaos i vÀrlden (Daniel 11:44). De ska dÀrför förbjudas köpa eller sÀlja (Uppenbarelseboken 13:16-17), men Gud kommer att föda sitt folk (Jesaja 33:16) och beskydda dem (Psalm 34:7).


15. I ren desperation kommer en USA-ledd koalition att införa dödsstraff för "fienderna" (Uppenbarelseboken 13:15). Vad stÄr det i Uppenbarelseboken 13:13-14 att ledarna kommer att göra för att övertyga folk om att Gud Àr med dem?

Som kronan pÄ verket kommer Satan att klÀ ut sig till Jesus.
Som kronan pÄ verket kommer Satan att klÀ ut sig till Jesus.
Svar:   De kommer att utföra underverk - sĂ„ övertygande att alla utom Guds trogna barn kommer att bli lurade (Matteus 24:24). Med hjĂ€lp av andar (Satans onda Ă€nglar) (Upp 16:13-14), utger de sig för att vara avlidna slĂ€ktingar (Upp 18:23), troligen Ă€ven bibelprofeter eller apostlar. Dessa lögnens andar (Johannes 8:44), kommer förmodligen att sĂ€ga att Gud har sĂ€nt dem för fĂ„ folk samarbetsvilliga (ekumeni).

Satan utger sig för att vara Jesus Hans Ànglar utger sig för att vara kristna predikanter
Satans Ànglar kommer att klÀ ut sig till gudliga prÀster, och Satan sjÀlv kommer som en ljusets Àngel (2 Korinter 11:13-15). Som sitt stora finalnummer kommer Satan att pÄstÄ att han Àr Jesus (Matteus 24:23-24). UtklÀdd till Jesus kan han enkelt pÄstÄ att han har Àndrat sabbaten till söndag, och kommer att uppmuntra mÀnniskorna att fortsÀtta sin falska vÀckelse och helighÄlla hans "heliga" dag - söndagen.

Miljarder blir förförda
Miljarders mÀnniskor kommer at tro att Satan Àr Jesus, och kommer att tillbe honom och gÄ med i den falska vÀckelserörelsen. "Hela jorden sÄg med beundran efter vilddjuret." Upp 13:3. BedrÀgeriet kommer att vara otroligt effektivt. Men Guds trogna skara lÄter inte lura sig, ty de jÀmför allt de ser med vad Bibeln sÀger (Jesaja 8:19-20 2 Timoteus 2:15). Bibeln sÀger att Guds lag kan inte Àndras (Matteus 5:18). Bibeln sÀger ocksÄ att allas ögon ska se Jesus nÀr han kommer (Upp 1:7), och att han inte kommer att vidröra jorden. Han kommer att kalla sina barn upp till sig pÄ skyn dÀr han vÀntar pÄ dem (1 Tessaloniker 4:16-17).


16. Hur kan vi undvika att bli lurade vid tidens slut?

Svar:   A. Pröva alla lĂ€ror mot Bibeln (2 Timoteus 2:15 ApostlagĂ€rningarna 17:11 Jesaja 8:19-20).

B. HÄll fast vid Jesu sanningar. Jesus lovar att de som följer hans Ord, behöver inte bli förvirrade (Johannes 7:17).

C. Förbli nÀra Jesus varje dag (Johannes 15:5).

PÄminnelse: Detta Àr den sjÀtte studieguiden av nio som handlar om de tre Ànglarnas budskap. NÀsta studieguide visar hur kristna kyrkor och andra religioner kommer att reagera pÄ hÀndelserna vid tidens Ànde.


17. Är du villig och beredd att följa och lyda Jesus Ă€ven om du blir hĂ„nad, förföljd och hotad med dödsstraff?

Svar:   


FrÄgor för eftertanke

1. Det verkar inte rÀttvist att de mÀnniskor som aldrig har hört talas om Guds sanning helt oskyldigt ska komma att vÀlja den falska vÀckelserörelsen och pÄ sÄ sÀtt gÄ förlorade.


Ingen enda kommer till den slutliga krisen utan att bÄde ha hört (Markus 16:15) och förstÄtt (Johannes 1:9) de tre Ànglarnas budskap frÄn Gud (Uppenbarelseboken 14:6). MÀnniskor kommer medvetet att vilja ta vilddjurets mÀrke, eftersom de tycker att priset för att följa Kristus Àr för högt.

2. I Uppenbarelseboken 16:12-16 talas det om striden vid Harmagedon. NÀr och var kommer den att utkÀmpas?


Striden vid Harmagedon Àr den slutgiltiga kampen mellan Jesus och Satan. Den kommer att utkÀmpas pÄ jorden precis före tidens slut. Striden avbryts nÀr Jesus kommer. Den Äterupptas nÀr de ogudaktiga, efter de 1000 Ären, omringar och försöker inta den heliga staden. Striden slutar med att Gud lÄter eld falla ner frÄn himlen och förgör de ogudaktiga (Uppenbarelseboken 20:9). (I studieguide nummer 12 förklaras de 1000 Ären.)

Vad betyder ordet ”Harmagedon”?
Harmagedon Ă€r ett symboliskt namn för ”striden som utkĂ€mpas pĂ„ Gud den AllsmĂ€ktiges stora dag” mellan Kristus och Satan. En strid i vilken alla vĂ€rldens nationer kommer att delta (Uppenbarelseboken 16:12-16, 19). ”Kungarna frĂ„n öster" Ă€r Gud Fader och Gud Sonen. ”Öster” symboliserar i Bibeln Guds himmelska rike (Uppenbarelseboken 7:2 Hesekiel 43:2 Matteus 24:27). SĂ„ gott som hela vĂ€rlden kommer att stĂ„ enade mot Jesus, Lammet, och hans folk (Uppenbarelseboken 16:14 17:14 19:19) i denna sista strid. Deras mĂ„l Ă€r att förgöra alla som vĂ€grar att tillbe vilddjuret och ta dess mĂ€rke (Uppenbarelseboken 13:15-17).

De som inte tar emot Guds budskap blir vilseledda
MÀnniskor som vÀgrar tro pÄ och acceptera Guds trepunktsbudskap i de sista dagarna (fastÀn de vet att det Àr sant), kommer att bli sÄ vilseledda att de tror pÄ en lögn (2 Tessalonikerbrevet 2:10-12). De tror pÄ allvar att de understöder Guds sak genom att försöka förgöra Guds folk. De kommer att anse Guds barn vara hopplösa fanatiker som likt domedagsprofeter dömer hela vÀrlden nÀr de vÀgrar att samarbeta med den falska vÀckelserörelsen.

Jesu Äterkomst sÀtter punkt för stridigheterna
Striden kommer att vara vÀrldsvid. Alla vÀrldens regeringar kommer att försöka förgöra Guds folk, men Gud kommer att gÄ emellan. Den symboliska floden Eufrat kommer att torka ut (Uppenbarelseboken 16:12). Vatten representerar mÀnniskor (Uppenbarelseboken 17:15). Att Eufrat torkar ut betyder att de mÀnniskor som har följt vilddjuret (Satan) helt plötsligt kommer att sluta följa honom. Stöd och support för vilddjuret torkar alltsÄ ut. Dess koalition av allierade (Uppenbarelseboken 16:13, 14) kommer att söndras (Uppenbarelseboken 16:19). Jesu Äterkomst sÀtter stopp för striden och rÀddar hans folk (Uppenbarelseboken 6:14-17 16:18-21 19:11-20).

Striden fortsÀtter efter 1000 Är
Efter de 1000 Ären kommer Satan att öppet trÀda fram som ledare för de krafter som Àr emot Gud och hans folk. Han kommer att Äteruppta striden mot Gud genom att försöka inta den heliga staden. Men genom eld som faller ner frÄn himlen kommer dÄ Satan och hans anhÀngare att förintas (se studieguider 11 och 12). Alla som har valt att följa Satan kommer att förintas. Alla som har valt att följa Jesus kommer att gÄ in i hans eviga rike.

3. Bibeln sĂ€ger, ”Ja, den tid kommer, dĂ„ vemhelst som drĂ€per er skall mena sig dĂ€rmed förrĂ€tta offertjĂ€nst Ă„t Gud.” Johannes 16:2. Tror du att detta kommer att uppfyllas bokstavligen i vĂ„r tid?


Ja. Koalitionen som finns vid tidens slut mellan vĂ€rldens regeringar och religiösa organisationer kommer inte att ha nĂ„gon sympati för Guds folk, eftersom de vĂ€grar att gĂ„ med i den falska vĂ€ckelserörelsen eller anta dess symbol (söndagsfirande). De anser att de mirakel som sker - sjuka blir friska, kĂ€nda Gudsförnekare, omoraliska filmstjĂ€rnor, knarkkungar och vĂ€lkĂ€nda kriminella blir omvĂ€nda - Ă€r bevis för att de har rĂ€tt. Koalitionen kommer att se till att ingen tillĂ„ts störa denna globala vĂ€ckelserörelse som kommer att samla samtliga religioner under ett tak. MĂ€nniskor kommer att uppmanas att lĂ€gga personlig övertygelse och ”fanatiska lĂ€ror” (t.ex. sabbaten) Ă„t sidan, för att i stĂ€llet förena sig med resten av vĂ€rlden i sin uppriktigt menade freds- och brödraskapsrörelse. Inget annat kommer att betyda nĂ„gonting. De som inte samarbetar kommer att stĂ€mplas som illojala, opatriotiska och anarkistiska terrorister som inte kan tolereras. DĂ„ kommer de som dödar Guds folk att anse att de gör Gud en tjĂ€nst.

4. NĂ€r man studerar profetiorna i Daniels bok och i Uppenbarelseboken, verkar det ganska klart att det Ă€r den onde som Ă€r den verkliga fienden. Är det sĂ„?


Absolut! Du har helt rÀtt! Satan Àr alltid den verkliga fienden. Satan anvÀnder sig av vÀrldens nationer och dess ledare för att skada Guds folk och dÀrigenom göra Jesus och vÄr Fader sÄ ledsna som möjligt. Vi glömmer sÄ lÀtt att det Àr Satan som Àr fienden. Han ensam Àr ansvarig för all ondska. Han allena bÀr skulden och vi mÄste vara försiktiga med hur vi dömer eller fördömer enskilda mÀnniskor eller organisationer som motarbetar Guds folk och församling. De Àr ofta inte ens medvetna om att de gör nÄgon illa. Men Satan dÀremot Àr alltid medveten om vad han gör. Det Àr hans vilja att skada Gud och hans folk.

5. Hur skulle pÄvens död eller valet av en ny president pÄverka profetian om Amerika i Uppenbarelseboken 13:11-18?


Profetian kommer att bli uppfylld oavsett vem som Àr pÄve eller president. En ny president eller en ny pÄve skulle möjligtvis kunna pÄskynda eller fördröja uppfyllelsen, men slutresultatet har Bibelprofetian redan förutsagt.

6. Är vilddjuret med lammhorn i Uppenbarelseboken 13:11-18 och den ”falske profeten” i Uppenbarelseboken 16:13 samma makt?


Ja. I Uppenbarelseboken 19:20 dÀr Gud förutsÀger att vilddjuret Antikrist förgörs, nÀmner han Àven förgörandet av den falske profeten. Gud identifierar i denna text den falske profeten som i vilddjurets Äsyn hade gjort de tecken, med vilka han "förvillat dem som hade tagit vilddjurets mÀrke och dem som hade tillbett dess bild." Det hÀr hÀnsyftar vÀldigt tydligt till de gÀrningar som vilddjuret med lammhornen utförde och som beskrivs i Uppenbarelseboken 13:11-18. I den hÀr studieguiden har vi identifierat vilddjuret med de lammlika hornen som Amerika. Uppenbarligen Àr alltsÄ vilddjuret med de lammlika hornen och den falske profeten samma makt.


TestfrÄgor

1. Amerika symboliseras i Bibelprofetian av (1)


_____   En man med röda, vita, och blĂ„ klĂ€der.
_____   En örn med en dator pĂ„ ryggen.
_____   Ett vilddjur med tvĂ„ lammlika horn.

2. Vad representerar de tvÄ hornen? (1)


_____   Rikedom och militĂ€r styrka.
_____   Benjamin Franklin och George Washington.
_____   Religionsfrihet och civil frihet.

3. Vad betyder ”komma upp ur jorden”? (1)


_____   Att amerikanarna skulle Ă€lska att leva pĂ„ landet.
_____   Att detta nya land skulle uppstĂ„ i ett omrĂ„de med en mycket liten folkmĂ€ngd.
_____   Att en del av de första amerikanarna skulle ha varit grottfolk.

4. In den hÀr profetian betyder de lammlika hornen att Amerika skulle (1)


_____   Var tyst och tillbakadraget.
_____   Vara ett land av fĂ„ruppfödare.
_____   UppstĂ„ som en fredsĂ€lskande och andlig nation.

5. UngefÀr vid vilken tidpunkt, enligt profetian i Uppenbarelseboken kapitel 13, skulle Amerika uppstÄ? (1)


_____   1492
_____   1798
_____   1620

6. I Uppenbarelseboken kapitel 13 stĂ„r det att Amerika till slut skulle komma att tala ”som en drake”. Vad betyder det? (1)


_____   Att Amerikanarna skulle vara argsinta och svĂ„ra att förstĂ„.
_____   Att Amerka skulle anvĂ€nda eldsprutande skjutvapen.
_____   Att Amerika kommer att tvinga mĂ€nniskor att tillbe tvĂ€rtemot sitt samvete eller bli dödade.

7. Guds mÀrke, tecken, eller symbol pÄ hans auktoritet Àr (1)


_____   Ett lamm.
_____   Ett vilddjur med tvĂ„ horn.
_____   Sabbaten, Guds heliga dag.

8. Hur kommer Amerika att göra ”en bild Ă„t vilddjuret”? (1)


_____   Genom att tillverka och sĂ€lja massor av bilder pĂ„ vilddjuret.
_____   Genom att göra en staty av vilddjuret och sĂ€tta upp den i Washington D.C.
_____   Genom att ena kyrka och stat (som det var under pĂ„vedömets storhetstid) för att kunna stifta religionslagar.

9. Vilket straff kommer, enligt Uppenbarelseboken 13:15-17, de att fÄ, som vÀgrar att ta vilddjurets mÀrke? (2)


_____   De kommer inte att tillĂ„tas köpa eller sĂ€lja.
_____   De blir förvisade till yttre rymden.
_____   De blir dömda till döden.
_____   De kommer att tvingas att personligen be om ursĂ€kt till vilddjuret.

10. Vilka tvÄ makter pÄ jorden kommer vid Àndens tid att vara de mest inflytelserika? (2)


_____   Ett förnyat Europa.
_____   Japan
_____   Kina
_____   USA
_____   PĂ„vedömet

11. Vilka av nedanstÄende pÄstÄenden Àr sanna vad det gÀller slaget vid Harmagedon? (6)


_____   Det blir jordens sista krig.
_____   'Kungarna frĂ„n östern' Ă€r Japan och Kina.
_____   Vilddjurets syfte med striden Ă€r att förgöra Guds folk.
_____   Det kommer att involvera hela vĂ€rlden.
_____   Det börjar före Jesus Ă„terkomst och slutar efter att de ogudaktiga omringar den heliga staden efter de 1000 Ă„ren.
_____   Harmagedon Ă€r det symboliska namnet för det slutgiltiga slaget mellan Kristus och Antikrist, eller Satan.
_____   Att Eufrat torkar ut betyder att vilddjuret, eller Antikrist till slut kommer att förlora de flesta av sina anhĂ€ngare.
_____   Det kommer endast att utkĂ€mpas i Palestina.

12. Hur framgÄngsrik kommer Guds sanna vÀckelserörelse vid tidens Ànde att bli? (2)


_____   Hela jordens befolkning blir omvĂ€nd.
_____   Varenda mĂ€nniska pĂ„ jorden kommer att fĂ„r höra budskapet.
_____   Miljontals mĂ€nniskor kommer att ta emot Guds budskap.
_____   Det kommer inte att ha nĂ„gon framgĂ„ng. Satan sĂ€tter stopp för det.

13. Hur framgÄngsrik kommer den falska vÀckelserörelsen vid tidens Ànde att vara? (1)


_____   Det kommer inte att vara mĂ„nga lĂ€nder alls som stödjer den.
_____   Den kommer endast att vara framgĂ„ngsrik i Amerika och Europa.
_____   Varenda mĂ€nniska pĂ„ jorden - utom Guds sanna barn - kommer att gĂ„ med i den och stödja den.

14. Hur kraftfulla kommer den falska vÀckelserörelsens mirakel att vara? (2)


_____   Inte vĂ€rst. MĂ€nniskor kommer att betrakta dem som konster och tricks.
_____   TillrĂ€ckligt kraftfulla för att lyckas förvilla i stort sett hela vĂ€rlden.
_____   Bara obildade mĂ€nniskor kommer att gĂ„ pĂ„ dem.
_____   SĂ„ kraftfulla att endast Guds utvalda kommer att undgĂ„ förvillelsen.

Free Bible School

Bible School
Enroll in our Free Online Bible School Today!
Start your first lesson now!


Christian HymnsFreebie!

Ultimate Resource
Request your free book, Ultimate Resource, today and learn how to study the Bible
Get It Now!


Back To Top