Bible Universe » Bible Study Guides

separator

Renhet & kraft

Renhet & kraft
Är du less pĂ„ att sĂ„ra dina nĂ€rmaste eller att gĂ„ emot ditt samvete? GĂ„r du omkring med skuldkĂ€nslor för misstag som du gjort för lĂ€nge sedan? Har du nĂ„gonsin önskat att du kunde ta ett bad och komma upp ur badet ren - bĂ„de utanpĂ„ och innuti? I sĂ„ fall har jag nyheter för dig: Det kan du! Gud har en en metod som helt kan tvĂ€tta bort dina synder och stĂ€rka din karaktĂ€r. LĂ„ter det omöjligt? Inte alls! Bibeln sĂ€ger: "Och vi har sĂ„, genom detta dop till döden, blivit begravna med honom" (Romarbrevet 6:4). NĂ€r du tar emot Kristus, sĂ„ dör ditt gamla liv och Gud lovar att glömma alla dina synder! Inte bara det, han kan ocksĂ„ hjĂ€lpa dig att komma över vilken dĂ„lig ovana du Ă€n mĂ„ ha. Visste du att korset nĂ€mns 28 gĂ„nger i Bibeln, men att dopet Ă€r nĂ€mnt 97 gĂ„nger? Det mĂ„ste dĂ€rför antagligen vara ganska viktigt. Och inte att undra pĂ„ - det symboliserar ju ett nytt liv, dĂ€r det plĂ„gsamma förflutna Ă€r begravt och borta för alltid. LĂ€s Bibelns mĂ€rkliga fakta om detta otroliga Ă€mne... det kommer att förĂ€ndra dig!
Den hÀr versen visar tydligt att dopet Àr nödvÀndigt för att bli frÀlst.
Den hÀr versen visar tydligt att dopet Àr nödvÀndigt för att bli frÀlst.

1. Är det verkligen nödvĂ€ndigt att lĂ„ta döpa sig?

"Den som tror och blir döpt, han skall bli frÀlst; men den som inte tror, han skall bli fördömd". Markus 16:16.

Svar:   Ja, verkligen! Kan det sĂ€gas enklare?

OmstÀndigheterna gjorde det omöjligt för rövaren pÄ korset att bli döpt
OmstÀndigheterna gjorde det omöjligt för rövaren pÄ korset att bli döpt

2. Men rövaren pÄ korset var ju inte döpt, sÄ varför mÄste jag vara det?

"Ty han vet vad för ett verk vi Àr, han tÀnker dÀrpÄ att vi Àr stoft." Psaltaren 103:14

Svar:   Han hade heller inte gett tillbaka sitt stöldgods, som Gud uttryckligen föreskriver i Hesekiel 33:15. Gud hĂ„ller oss ansvariga för sĂ„dant vi kan göra, men han ser ocksĂ„ de begrĂ€nsningar vi som "stoft" har. Han begĂ€r inte nĂ„got som Ă€r fysiskt omöjligt. Om rövaren pĂ„ korset hade kunnat komma ned frĂ„n sitt kors, sĂ„ skulle han ha lĂ„tit döpa sig med en gĂ„ng. Detta Ă€r det enda exemplet i Bibeln pĂ„ undantag till denna regel. Gud ville sĂ€kerstĂ€lla att ingen av övermod eller arrogans skulle lĂ„ta bli att döpa sig.

Bara EN dopmetod Àr biblisk, inte 14.
Bara EN dopmetod Àr biblisk, inte 14.

3. Det finns mĂ„nga sĂ€tt att döpa. Är de inte alla godtagbara, förutsatt att man menar allvar med dopet?

"En Herre, en tro, ett dop." Efeserbrevet 4:5.

Svar:   Nej! Det finns bara ett riktigt dop. Alla andra s.k. dop Ă€r obibliska.

Notera: DjÀvulens smörgÄrsbord av olika dop sÀger: "Ta vilket du vill. Dopmetoden Àr oviktig, det Àr andan som rÀknas." Men Bibeln sÀger: "En Herre, en tro, ett dop." Efeserbrevet 4:5. Den sÀger ocksÄ, " Hör blott Herrens röst i vad jag sÀger dig." Jeremia 38:20.

Jesus döptes genom nedsÀnkning i vatten.
Jesus döptes genom nedsÀnkning i vatten.

4. Hur döptes Jesus?

"Och han lÀt döpa sig i Jordan av Johannes... Och strax dÄ han steg upp ur vattnet, sÄg han himmelen dela sig." Markus 1:9-10.

Svar:   Genom nedsĂ€nkning i vatten! LĂ€gg mĂ€rke till att efter ceremonien "steg han upp ur vattnet." Jesus döptes "i Jordan", inte pĂ„ stranden som mĂ„nga tror. Johannes sökte alltid upp en plats "dĂ€r det fanns mycket vatten" nĂ€r han skulle döpa (Johannes 3:23), sĂ„ att det skulle vara djupt nog. Bibeln uppmar oss att följa Jesu exempel (1 Petrus 2:21). Alla dop som inte sker genom nedsĂ€nkning i vatten gĂ„r emot denna uppmaning. Ordet "dop" kommer frĂ„n det grekiska "baptizo" som betyder "att doppa ned i, tĂ€cka med vatten". Det finns Ă„tta olika grekiska ord i Nya Testamentet för att beskriva anvĂ€ndningen av vĂ€tskor. Men bland dessa olika ord, som betyder stĂ€nka, hĂ€lla eller nedsĂ€nka, Ă€r det bara "nedsĂ€nka" (baptizo) som anvĂ€nds för att beskriva dop.

Filippus döpte den etiopiske hovmannen genom att sÀnka ner honom i vattnet.
Filippus döpte den etiopiske hovmannen genom att sÀnka ner honom i vattnet.

5. Men Àndrade inte lÀrjungarna eller apostlarna dopmetoden?

"Och de steg bÄda ned i vattnet, Filippus och hovmannen, och han döpte honom. Men nÀr de hade stigit upp ur vattnet, ryckte Herrens Ande bort Filippus." ApostlagÀrningarna 8:38-39.

Svar:   Nej! LĂ€gg mĂ€rke till att Filippus, som var en ledare i den första kristna församlingen, döpte den etiopiske hovmannen genom att sĂ€nka ner honom i vattnet, precis som Johannes gjorde nĂ€r han döpte Jesus. Aposteln Paulus varnade att den som lĂ€rde ut nĂ„got som inte stĂ€mde med vad Jesus lĂ€rde, skulle bli "förbannad". Galaterbrevet 1:8. Ingen mĂ€nniska - hur gudfruktig hon Ă€n mĂ„ vara - har rĂ€tt att Ă€ndra pĂ„ Guds ord och pĂ„bud.

Alla former av dop utom dop genom nedsÀnkning, Àr mÀnniskopÄfund och kommer inte frÄn Bibeln.
Alla former av dop utom dop genom nedsÀnkning, Àr mÀnniskopÄfund och kommer inte frÄn Bibeln.

6. Om nu Jesus och hans lÀrjungar döpte genom att sÀnka ner i vatten, vem har dÄ hittat pÄ alla de andra formerna av s.k. dop som förekommer i dag?

"Och fÄfÀngt dyrkar de mig, eftersom de lÀror de förkunnar Àr mÀnniskobud." Matteus 15:9.

Svar:   Vilseledda mĂ€n införde andra former av dop tvĂ€rt emot vad Guds Ord sĂ€ger. Jesus sĂ€ger "Varför övertrĂ€der ni sjĂ€lva Guds bud, för era stadgars skull?" "Ni har sĂ„ gjort Guds budord om intet, för era stadgars skull." Matteus 15:3, 6. GudstjĂ€nstformer som följer mĂ€nskliga förordningar nyttar ingenting till. Det Ă€r otroligt nĂ€r man tĂ€nker efter hur dopets heliga rit har Ă€ndrats och gjorts meningslös under Ă„rhundradenas lopp. Inte att undra pĂ„ att Bibeln uppmanar oss att "kĂ€mpa för den tro som en gĂ„ng för alla har blivit meddelad Ă„t de heliga." Judas 3.

Det Àr bara tre saker man mÄste göra innan man döps.
Det Àr bara tre saker man mÄste göra innan man döps.

7. Vad mÄste man göra för att förbereda sig för dop?

Svar:   A. Man mĂ„ste veta vad Gud förvĂ€ntar sig. "GĂ„ fördenskull ut och gör alla folk till lĂ€rjungar, döpande ... lĂ€rande dem att hĂ„lla allt vad jag har befallt er." Matteus 28:19-20.

B. Man mÄste tro att Guds Ord Àr sanning. "Den som tror och blir döpt, han skall bli frÀlst" Markus 16:16.

C. Man mÄste uppriktigt Ängra sina synder och vÀnda sig ifrÄn dem. En "omvÀndelse" mÄste ske. "Gör bÀttring, och lÄt alla döpa er i Jesu Kristi namn till era synders förlÄtelse" ApostlagÀrningarna 2:38. "Gör dÀrför bÀttring och omvÀnd er, sÄ att era synder blir utplÄnade." ApostlagÀrningarna 3:19.

I och med att jag döps, erkÀnner jag min tro pÄ Jesu död, begravning och uppstÄndelse.
I och med att jag döps, erkÀnner jag min tro pÄ Jesu död, begravning och uppstÄndelse.

8. Vad har dopet för betydelse?

"Och vi har sÄ, genom detta dop till döden, blivit begravna med honom, för att, sÄsom Kristus uppvÀcktes frÄn de döda genom Faderns hÀrlighet, ocksÄ vi ska vandra i ett nytt vÀsende, i liv. Ty om vi har vuxit samman med honom genom en lika död, sÄ skall vi ock vara sammanvuxna med honom genom en lika uppstÄndelse. Vi vet ju detta, att vÄr gamla mÀnniska har blivit korsfÀst med honom, för att syndakroppen skall göras om intet, sÄ att vi inte mer tjÀnar synden." Romarbrevet 6:4-6.

Svar:   Dopet representerar att den troende följer Kristus i döden, i begravningen och i Ă„teruppstĂ„ndelsen. Symboliken Ă€r perfekt och fylld av djup mening. I dopögonblicket Ă€r ögonen slutna, hĂ€nderna tillsammans, och man andas inte, precis som i döden. Sedan sĂ€nks man ner i vattengraven och uppstĂ„r dĂ€rifrĂ„n till nytt liv i Kristus. SĂ„ snart man kommer upp ur vattnet öppnar man sina ögon och börjar andas och kan tala med sina vĂ€nner som vanligt igen. Precis som efter en uppstĂ„ndelse. Den stora skillnaden mellan kristendomen och andra religioner Ă€r helt enkelt Kristi död, begravning och uppstĂ„ndelse. I detta har Gud möjliggjort allt han vill göra för oss. För att vi skall komma ihĂ„g dessa viktiga saker instiftade Herren dopet som ett minnestecken. Bara i dop genom nedsĂ€nkning symboliseras hans död, begravning och uppstĂ„ndelse. Romarbrevet 6:4-6.

Vi dör ifrÄn synden. VÄrt gamla liv begravs i vattnet. Vi uppstÄr som en ny person i Kristus.
Vi dör ifrÄn synden. VÄrt gamla liv begravs i vattnet. Vi uppstÄr som en ny person i Kristus.

Nyblivna kristna Àr som smÄ barn som hÄller pÄ att lÀra sig gÄ. De snubblar ibland och faller.
Nyblivna kristna Àr som smÄ barn som hÄller pÄ att lÀra sig gÄ. De snubblar ibland och faller.

9. Men egentligen skall man vÀl inte lÄta döpa sig förrÀn man Àr sÀker pÄ att man inte syndar igen?

"Ty om den goda viljan Àr för handen, sÄ blir den vÀlbehaglig med de tillgÄngar den har och bedöms ej efter vad den inte har." 2 Korinterbrevet 8:12.

Svar:   Det vore det samma som att sĂ€ga att ett litet barn inte ska försöka gĂ„ innan han Ă€r sĂ€ker pĂ„ att han inte ramlar. En nyomvĂ€nd kristen Ă€r som ett nyfött barn. Det Ă€r dĂ€rför omvĂ€ndelsen ibland kallas för "pĂ„nyttfödelse". En kristens mĂ„nga gĂ„nger fula och syndiga tidigare liv, finns inte lĂ€ngre. Gud har förlĂ„tit och glömt alltihop nĂ€r en mĂ€nniska omvĂ€nder sig. Dopet symboliserar begravningen av det gamla livet, och vi fĂ„r börja om som nyfödda, inte som vuxna som skall kunna allting. Gud dömer oss efter det vi strĂ€var efter, inte efter de gĂ„nger vi snubblar och faller i början pĂ„ vĂ„r nya vĂ€g tillsammans med Kristus.

Dopet Àr en underbar upplevelse dÀrför att det symboliserar att allt gammalt Àr dött och begravet, och jag fÄr börja om pÄ nytt med Kristus.
Dopet Àr en underbar upplevelse dÀrför att det symboliserar att allt gammalt Àr dött och begravet, och jag fÄr börja om pÄ nytt med Kristus.

10. Varför Àr dopet viktigt för en omvÀnd syndare?

"Varför dröjer du dÄ nu? StÄ upp och lÄt döpa dig och avtvÄ dina synder, och Äkalla dÀrvid hans namn." ApostlagÀrningarna 22:16.

Svar:   Dopet Ă€r en offentligt bekrĂ€ftelse pĂ„ att den omvĂ€nde syndaren har blivit förlĂ„ten och renad av Jesus (1 Johannes 1:9), och att hans vilda, syndiga liv ligger bakom honom. Alla fĂ€llande bevis mot den nyomvĂ€nde kristne Ă€r bortsköljda.

MÀn och kvinnor stapplar och snubblar idag under tunga bördor av synd och skuld. Dessa bördor Àr sÄ destruktiva för mÀnniskans personlighet, att hon Àr beredd att göra nÀstan vad som helst för att fÄ kÀnna sig förlÄten och renad. Man gÄr kanske till en psykiatriker, som verkligen uppriktigt försöker hjÀlpa sin medmÀnniska. Men den enda verkliga hjÀlpen kan man bara fÄ hos Kristus. Han sÀger till var och en som kommer till honom: "Jag vill bli ren!" Matteus 8:3. Han inte bara renar, Han korsfÀster ocksÄ den gamla syndiga naturen inom dig. Dopet i vatten symboliserar begravningen av det fula, syndiga liket. Det Àr en mycket viktig handling eftersom det offentligt kungör det mest fantastiska erbjudande mÀnskligheten nÄgonsitt fÄtt.

Filippus döpte den etiopiske hovmannen samma dag han tog emot Kristus som sin FrÀlsare.
Filippus döpte den etiopiske hovmannen samma dag han tog emot Kristus som sin FrÀlsare.

11. Hur lÄng tid tar det att förbereda sig för dop?

Svar:   Det beror pĂ„ personen. Vissa mĂ€nniskor förstĂ„r saker och ting snabbare Ă€n andra. Men för det mesta kan förberedelsen gĂ„ ganska snabbt. HĂ€r följer nĂ„gra exempel ur Bibeln:

A. Den etiopiske hovmannen (ApostlagÀrningarna 8:26-39) - döptes samma dag som han tog emot evangeliet.

B. FÄngvaktaren och hans familj frÄn Filippi (ApostlagÀrningarna 16:23-34) - döptes samma kvÀll som de hörde om de bibliska sanningarna.

C. Saulus frÄn Tarsus (ApostlagÀrningarna 9:1-18) - döptes tre dagar efter det att Jesus talade med honom pÄ vÀgen till Damaskus.

D. Kornelius (ApostlagÀrningarna 10:1-48) - döptes samma dag han hörde om sanningen.

Vid en mÀnniskas omvÀndelse:

1. FörlÄter och glömmer Gud hela vÄrt förgÄngna liv.

2. Förvandlar Gud oss pÄ ett mirakulöst sÀtt till en ny, andlig mÀnniska.

3. Adopterar han oss som sina egna söner och döttrar.

Det finns nog ingen uppriktigt omvÀnd mÀnniska som vill skjuta upp sitt dop. Genom dopet ger man offentligt Jesus Àran för att ha Ästadkommit dessa livsförÀndrande mirakel.

Gud har behag till mÀnniskor som döps genom nedsÀnkning. Har han behag till ditt dop?
Gud har behag till mÀnniskor som döps genom nedsÀnkning. Har han behag till ditt dop?

12. Vad tycker Gud om nÀr en omvÀnd mÀnniska lÄter döpa sig?

Svar:   Han sa vid sin sons dop: "Detta Ă€r min Ă€lskade Son i vilken jag har behag." Matteus 3:17. OcksĂ„ idag har Gud behag till mĂ€nniskor som döper sig genom nedsĂ€nkning enligt hans bud. Den som Ă€lskar Herren försöker alltid att göra hans vilja (1 Johannes 3:22; 1 Tessalonikerbrevet 4:1). Har Gud behag till ditt dop?

Dopet Àr det officiella upptagandet i Guds församling. Det Àr inte bibliskt att lÄta döpa sig utan att samtidigt bli medlem i Guds församling.
Dopet Àr det officiella upptagandet i Guds församling. Det Àr inte bibliskt att lÄta döpa sig utan att samtidigt bli medlem i Guds församling.

13. Kan man lÄta döpa sig utan att bli medlem i en kyrka?

Svar:   Nej! Gud förklarar tydligt vad som hĂ€nder. LĂ€gg mĂ€rke till följande steg:

A. Alla Àr kallade att vara lemmar i en och samma kropp. "Ni Àr kallade sÄsom lemmar i en och samma kropp." Kolosserbrevet 3:15.

B. Församlingen Àr kroppen. "Och han Àr huvudet för kroppen, det Àr församlingen." Kolosserbrevet 1:18.

C. Vi blir del av den kroppen genom dopet. "Ty i en och samma Ande Àr vi alla döpta till att utgöra en och samma kropp." 1 Korinterbrevet 12:13.

D. Guds omvÀnda barn blir medlemmar av församlingen. "Och Herren ökade församlingen, dag efter dag, med dem som lÀt sig frÀlsas." ApostlagÀrningarna 2:47.

Om Jesus talar till dig om att lÄta döpa dig, skjut inte upp det. Dopet Àr ett offentligt uttryck för din önskan att helt följa Gud.
Om Jesus talar till dig om att lÄta döpa dig, skjut inte upp det. Dopet Àr ett offentligt uttryck för din önskan att helt följa Gud.

14. LÀgg mÀrke till fyra saker som dopet inte gör:

Svar:   För det första: Dopet i sig Ă€ndrar inte en mĂ€nniskas hjĂ€rta det Ă€r symbol för nĂ„got som redan har skett. En mĂ€nniska kan bli döpt utan att tro, utan Ă„nger och utan ett nytt hjĂ€rta. Hon kan till och med bli helt nedsĂ€nkt i vattnet enligt Jesu förebild, men skulle helt enkelt bara komma upp som en blöt syndare i stĂ€llet för en torr en - fortfarande utan tro, utan Ă„nger och utan ett nytt hjĂ€rta. Dopet kan inte Ă„stadkomma en ny mĂ€nniska. Det kan heller inte Ă€ndra pĂ„ nĂ„gon eller omskapa nĂ„gon. Den helige Andes kraft har förĂ€ndrat hjĂ€rtat redan vid omvĂ€ndelsen. Vi mĂ„ste bli födda av Ande sĂ„ vĂ€l som av vatten.

För det andra: Dopet gör inte automatiskt att du mÄr bÀttre. Det förÀndrar inte nödvÀndigtvis dina kÀnslor. Vissa mÀnniskor upplever besvikelse nÀr de inte kÀnner sig annorlunda efter dopet. FrÀlsning beror inte pÄ kÀnslor, utan pÄ tro och lydnad.

För det tredje: Dopet undanröjer inte nÄgra frestelser. DjÀvulen ger inte upp en mÀnniska bara för att hon Àr döpt. Men Jesus Àr den som hjÀlper alla troende. Han har lovat: "Jag kommer aldrig att lÀmna dig, eller försaka dig." Hebreerbrevet 13:5. Bibeln lovar ocksÄ att du inte ska bli frestad utöver din förmÄga att stÄ emot. (1 Korinterbrevet 10:13).

För det fjÀrde: Dop Àr ingen garanti för frÀlsning. Det Àr ingen magisk ritual. FrÀlsningen Àr en fri gÄva av Jesus Kristus nÀr vi upplever pÄnyttfödelsen. Dopet Àr en symbol för sann omvÀndelse och om inte omvÀndelse föregÄr dopet Àr ceremonin meningslös.


15. Jesus bjuder dig att döpas genom nedsÀnkning i vatten som en symbol pÄ rening frÄn alla dina synder. Vill du börja planera för att snart fÄ uppleva denna heliga handling?

Svar:   


FrÄgor för eftertanke

1. Kan det nÄgon gÄng vara riktigt att lÄta döpa om sig?


Ja. Av ApostlagÀrningarna 19:1-5 framgÄr det att Bibeln stöder omdop i vissa fall.

2. Ska man döpa smÄ barn?


Nej! Ingen bör döpas som inte (1) kÀnner till sanningen om Gud, (2) tror pÄ den och (3) har Ängrat och (4) omvÀnt sig. Ingen har rÀtt att döpa en annan mÀnniska utan att han eller hon förstÄr vad som hÀnder och vad som görs med dem. Det kan inte en baby förstÄ. Barndop Àr helt i strid mot Guds vilja och vad som stÄr i Bibeln. Denna sed har sitt ursprung i att nÄgon vilseledd person inom kyrkan för lÀnge sedan pÄstod att odöpta barn skulle gÄ förlorade. De framstÀllde Gud som en tyrann som skulle omintetgöra smÄ oskyldiga barn om inte förÀldrarna sÄg till att de blev döpta. SÄdan lÀra Àr verkligen tragisk och gagnade endast kyrkans medlemsantal. Det Àr illa nog att skvÀtta lite vatten pÄ barnets huvud och kalla det dop. Det Àr Ànnu vÀrre att lÀra ut att barn gÄr evigt förlorade bara för att förÀldrarna inte gjort sin plikt!

3. Är inte dopet en frĂ„ga om personlig uppfattning?


Jo, men inte din eller min. Det Àr Guds uppfattning som gÀller. Kristus sÀger att dopet Àr viktigt. "Om en mÀnniska inte blir född av vatten och Ande, sÄ kan hon inte komma in i Guds rike." Johannes 3:5. Att avvisa dopet Àr att avvisa Guds direkta pÄbud (Lukas 7:29-30).

4. Hur gammal ska man vara för att vara mogen för dop?


Gammal nog för att förstÄ skillnaden mellan att göra rÀtt och att göra fel och för att fatta ett intelligent beslut att lÀmna sitt liv till Jesus och att följa honom. MÄnga barn Àr redo för dop vid 9-10 Ärs Älder och det finns t.o.m. de som redan vid 7-8 Ärs Älder förstÄr Guds vilja. Sedan finns det de som inte ens vid 12-13 Ärs Älder Àr mogna nog. Det finns ingen Älder föreskriven i Bibeln - barn har olika erfarenheter och förstÄelse. Vissa blir helt enkelt fÀrdiga för dop tidigare Àn andra.

5. Kan dop i sig frÀlsa mig?


Nej! Men att vÀgra dop kan leda till att du gÄr förlorad, dÀrför att det innebÀr olydnad. FrÀlsning Àr för "alla dem som Àr honom lydiga." Hebreerbrevet 5:9

6. RĂ€cker det inte med ande-dop?


Nej! Bibeln sÀger i ApostlagÀrningarna 10:44-48 att man mÄste lÄta döpa sig i vatten, Àven om men redan blivit andedöpt.

7. RÀcker det inte med att bara bli döpt i Jesu namn?


Det stÄr i Matteus 28:19 att man ska döpas i Faderns, Sonens och den helige Andes namn. Det Àr Jesu Ord, och vad han har sagt Àr heligt. I ApostlagÀrningarna stÄr det om hur de nya kristna döptes i Jesu namn. För dem var detta mycket viktigt eftersom "sanningen för vÄr tid" dÄ var, att Jesus var Messias och Kristus. Det Àr lika viktigt för oss i dag. NÀr vi döper i Faderns, Sonens och den helige Andes namn, följer vi de instruktioner vi fÄtt, inte bara frÄn ApostlagÀrningarna, men ocksÄ frÄn Matteusevangeliet. PÄ det viset blir inte en bibeltext viktigare Àn en annan.

8. Om det finns en liten synd som jag inte vill avstÄ ifrÄn, kan jag lÄta döpa mig ÀndÄ?


Nej! DÄ Àr du inte Ànnu redo att begravas i dopet, eftersom ditt gamla liv fortfarande inte Àr helt dött. Det Àr kriminellt för en begravningsentreprenör att begrava en person som inte Àr död, och lika allvarligt för en pastor att döpa nÄgon vars gamla, syndiga liv fortfarande lever.

9. Kan du förklara Galaterbrevet 3:27?


HÀr jÀmför Gud dopet med ett bröllop. Personen som döps bekrÀftar offentligt att han har tagit Kristi namn - han Àr kristen, precis som en brud offentligt talar om för omvÀrlden att hon frÄn och med nu har tagit sin mans namn. Det finns vissa regler som gÀller lika för bröllop och dop, nÀmligen:

A. Man ska inte göra det om det inte Àr av Àkta kÀrlek.

B. Man ska inte göra det om man inte bestÀmt sig för att vara trogen i lust och nöd.

C. Man mÄste veta och förstÄ vad man gör.

D. Man ska inte skjuta pÄ det i onödan.


TestfrÄgor

1. Bibeln lÀr oss att det finns en Herre, en tro, och (1)


_____   15 dop.
_____   5 dop.
_____   12 dop.
_____   Ett dop.

2. Sa Jesus att dopet Àr nödvÀndigt? (1)


_____   Ja.
_____   Nej.

3. Jesus döptes genom (1)


_____   HĂ€llande av vatten.
_____   StĂ€nkande av vatten.
_____   NedsĂ€nkning i vatten.

4. Ordet dop betyder (1)


_____   Att vara lycklig.
_____   StĂ€nka.
_____   HĂ€lla.
_____   Doppa under, eller sĂ€nka ned i.

5. Alla de olika obibliska sÀtten att döpa sig pÄ har vi fÄtt av (1)


_____   Kristus.
_____   Apostlarna.
_____   Vilseledda mĂ€n.

6. Kryssa för de saker som en person ska göra för att förbereda sig för sitt dop: (4)


_____   LĂ€sa igenom Bibeln fem gĂ„nger.
_____   Tro pĂ„ sanningen.
_____   Uppleva omvĂ€ndelse.
_____   Be 10 dagar i strĂ€ck.
_____   Fasta i 40 dagar.
_____   FörstĂ„ vad Gud förvĂ€ntar sig.
_____   Ă…ngra och vĂ€nda om frĂ„n synd.

7. Dopet Àr en symbol pÄ (1)


_____   Jordens skapelse.
_____   Bibeln.
_____   Himlen.
_____   Kristi död, begravning och Ă„teruppstĂ„ndelse.
_____   Ă„nglarna.

8. En nydöpt kristen Àr (1)


_____   Ett andligt spĂ€dbarn.
_____   En andlig vuxen.

9. NÀr man med bön, pÄ allvar och medvetet lÄter döpa sig, (1)


_____   Ă„r det en offentlig bekrĂ€ftelse pĂ„ omvĂ€ndelse.
_____   Betyder inget mer Ă€n att gĂ„ och simma.
_____   FörsĂ€krar personen om att han aldrig mer kommer att kĂ€nna frestelse.

10. Är det bibliskt att lĂ„ta döpa spĂ€dbarn? (1)


_____   Ja.
_____   Nej.

11. Vissa barn Àr mogna att döpa sig tidigare Àn andra. (1)


_____   Sant.
_____   Falskt.

12. Är det alltid nödvĂ€ndigt att en person Ă€ngnar mĂ„nga veckor eller mĂ„nader Ă„t att förbereda sig för sitt dop? (1)


_____   Ja.
_____   Nej.

13. Kan en person döpa sig bibliskt utan att bli medlem i en församling? (1)


_____   Ja.
_____   Nej.

Free Bible School

Bible School
Enroll in our Free Online Bible School Today!
Start your first lesson now!


Christian HymnsFreebie!

Ultimate Resource
Request your free book, Ultimate Resource, today and learn how to study the Bible
Get It Now!


Back To Top