Bible Universe » Bible Study Guides

separator

Er lydighet legalisme?

Er lydighet legalisme?
Mennesker kan fÞle at de kan slippe fra brudd pÄ trafikkreglene eller triksing med skatten, men Gud og Hans lover fungerer helt annerledes. Gud ser alt vi gjÞr, hÞrer alt vi sier, og Han bryr seg virkelig om hvordan vi oppfÞrer oss. Mens Herren tilbyr tilgivelse for synd, har brudd pÄ Guds lov fremdeles dÞdelige konsekvenser. Forbausende nok sier noen kristne at forsÞk pÄ Ä adlyde Guds lov ender opp i legalisme. PÄ tross av at Jesus sa at hvis du virkelig elsker Gud, gjÞr du det Han ber om. SÄ er da lydighet legalisme? Ta tid til grundig studie av dette heftet 
 konsekvenser for evigheten stÄr pÄ spill!
Gud kjenner og bryr seg om DEG personlig.
Gud kjenner og bryr seg om DEG personlig.

1. Ser og legger Gud virkelig merke til meg personlig?

“Han (Gud) som ser meg.” 1 Mos 16,13. “Herre, Du har ransaket meg og kjenner meg. Hvor jeg enn sitter eller stĂ„r, sĂ„ vet Du det. Langt borte fra kjenner Du min tanke. Min sti og mitt leie blir gransket av Deg, Du kjenner nĂžye alle mine veier. Ikke et ord er pĂ„ min tunge, se, Herre, uten at Du kjenner det helt og fullt allerede.” Sal 139,1-4. “Men til og med hĂ„rene pĂ„ deres hode er talt, alle sammen.” Luk 12,7.

Svar:   Ja, Gud kjenner hver og en av oss (hver person pĂ„ kloden) bedre enn vi kjenner oss selv. Han er personlig interessert i hvert menneske og vokter nĂžye pĂ„ det vi gjĂžr. Ikke et eneste ord, tanke eller handling er gjemt for Ham.

SĂžk i Bibelen etter Guds vilje. Det er din eneste sikkerhet.
SĂžk i Bibelen etter Guds vilje. Det er din eneste sikkerhet.

2. Kan jeg bli frelst inn i Hans rike uten Ă„ adlyde Hans Ord, slik det er fremlagt i Bibelen?

“Ikke alle som sier til Meg: Herre, Herre, skal komme inn i himlenes rike, men den som gjĂžr Min himmelske Fars vilje.” Matt 7,21. “Men hvis du vil gĂ„ inn til livet, sĂ„ hold budene!” Matt 19,17. “Ble Han opphavsmann til evig frelse for alle dem som lyder Ham.” Hebr 5,9.

Svar:   Nei! Skriften er veldig klar pĂ„ dette punktet. Frelsen og himmelens rike er for de som adlyder Guds lover. Gud lover ikke evig liv til de som bare gjĂžr troen til et yrke, er menighetsmedlemmer eller er dĂžpt, men derimot til de som gjĂžr Hans vilje slik den er Ă„penbart i Skriften. SelvfĂžlgelig er denne lydigheten mulig bare gjennom Kristus. (Apg 4,12).

Bare en sti leder til himmelen. Bibelen er kartet som viser oss veien.
Bare en sti leder til himmelen. Bibelen er kartet som viser oss veien.

3. Hvorfor krever Gud lydighet? Hvorfor er det nĂždvendig?

“For trang er den port og smal er den vei som fĂžrer til livet, og det er fĂ„ som finner den.” Matt 7,14. “Men den som ikke finner meg, skader sin egen sjel. Alle de som hater meg, elsker dĂžden.” Ordsp 8,36. “Herren befalte oss Ă„ holde alle disse lovene, og Ă„ frykte Herren vĂ„r Gud, sĂ„ det alltid skulle gĂ„ oss vel og Han kunne holde oss i live.” 5 Mos 6,24.

Svar:   Fordi det bare er en smal sti som fĂžrer til likhet med Gud og derfor til Hans rike. Alle veier leder ikke til samme sted. Bibelen er et kart og en reisehĂ„ndbok full av instruksjoner, advarsler og informasjon om hvordan en trygt kan nĂ„ frem til riket. Å se bort fra deler av den, leder bort fra Gud og Hans rike. Guds univers er et univers bestĂ„ende av lover og orden. Naturligvis er moralske og Ă„ndelige lover ogsĂ„ involvert. Å bryte en av disse lovene fĂžrer alltid til et gitt resultat. Hvis Bibelen ikke fantes, ville fortsatt menneskene, fĂžr eller siden, oppdaget (ved prĂžv og feil metoden) at de store prinsippene i Bibelen eksisterer og er sannferdige. Disse bibelprinsippene er nedtegnet i vĂ„re gener, anatomi og sinn. NĂ„r de blir ignorert, resulterer det i Ăždelagte nerver, sykdommer og ulykksalighet av alle slag. SĂ„ Bibelens ord er ikke bare rĂ„d vi kan akseptere eller ignorere uten konsekvenser. Bibelen sier hva disse konsekvensene er og hvordan vi kan unngĂ„ dem. En person kan ikke leve pĂ„ alle mĂ„ter etter eget Ăžnske og fortsatt bli helliggjort, ikke noe mer enn en snekker kan ignorere plantegningene av et hus, uten Ă„ stĂžte pĂ„ problemer. Det er derfor Gud ber oss om Ă„ fĂžlge plantegningen av den hellige Skriften. Det finnes ikke noen annen mĂ„te Ă„ bli lik Ham pĂ„, og dermed bli tilpasset en plass i Hans rike. Det finnes heller ikke noen annen vei til sann lykke.

Synd kan bare tilintetgjÞres av Gud pÄ en sikker mÄte etter at alle forstÄr og innrÞmmer at Han er rettferdig, kjÊrlig og nÄdig.
Synd kan bare tilintetgjÞres av Gud pÄ en sikker mÄte etter at alle forstÄr og innrÞmmer at Han er rettferdig, kjÊrlig og nÄdig.

4. Hvorfor tillater Gud at ulydighet fÄr fortsette? Hvorfor ikke nÄ tilintetgjÞre synd og syndere?

“Se, Herren kommer med ti tusener av Sine hellige for Ă„ holde dom over alle, for Ă„ refse alle ugudelige blant dem for alle deres ugudelige gjerninger som de har begĂ„tt pĂ„ ugudelig vis, og for alle de harde ord som de ugudelige synderne har talt imot Ham.” Jud 14.15. “SĂ„ sant Jeg lever, sier Herren, for Meg skal hvert kne bĂžye seg, og hver tunge skal bekjenne for Gud.” Rom 14,11.

Svar:   Gud tillater ulydighet og synd Ă„ fortsette inntil alle mennesker overalt er fullt ut overbevist om Guds rettferdighet, kjĂŠrlighet og nĂ„de. Alle vil til slutt se at Gud, ved Ă„ kreve lydighet, ikke prĂžver Ă„ tvinge sin vilje pĂ„ oss, men heller prĂžver Ă„ hindre oss i Ă„ skade og Ăždelegge oss selv. Problemet synd er ikke ryddet av veien fĂžr den mest kyniske og harde synderen er overbevist om Guds kjĂŠrlighet og bekjenner at Han er rettferdig. Det vil kanskje kreve en gigakatastrofe eller verre for Ă„ overbevise noen, men de forferdelige resultatene av en syndig livsstil vil til slutt overbevise alle om at Gud er rettferdig og god. Da, og bare da, kan Herren sette en stopper for all synd og ulydighet i vissheten om at den aldri mer vil oppstĂ„.

Alle som med overlegg velger bort Kristus, vil til slutt bli tilintetgjort sammen med synden de elsket.
Alle som med overlegg velger bort Kristus, vil til slutt bli tilintetgjort sammen med synden de elsket.

5. Vil Gud virkelig tilintetgjĂžre de ugudelige?

“For sĂ„ sant Gud ikke sparte de engler som syndet, men kastet dem ned i avgrunnen og overgav dem til mĂžrkets lenker, for at de skulle vĂŠre i forvaring til dommen.” 2 Pet 2,4. “Men alle ugudelige skal Han Ăždelegge.” Sal 145,20. “Da tar Han hevn med flammende ild over dem som ikke kjenner Gud, og over dem som ikke er lydige mot vĂ„r Herre Jesu Kristi evangelium.” 2 Tess 1,8.

Svar:   Det levnes ingen tvil. De ulydige, inkludert djevelen og hans engler som syndet, vil bli tilintetgjort. Siden dette er tilfelle, er det pĂ„ hĂžy tid Ă„ oppgi alle uklarheter om hva som er rett eller galt. Menneskene burde slutte Ă„ la seg lede av sine egne tĂ„pelige innfall og egoistiske forestillinger, og heller la seg lede av Guds Ord. Og de bĂžr gjĂžre det nĂ„, for vi har ikke mye tid igjen!

Gud lover at hvis vi sÞker i Hans ord etter sannheten og oppriktig fÞlger den, vil vi ikke gÄ fortapt.
Gud lover at hvis vi sÞker i Hans ord etter sannheten og oppriktig fÞlger den, vil vi ikke gÄ fortapt.

6. Jeg Þnsker Ä adlyde alle Guds lover. Hvordan kan jeg vÊre sikker pÄ at jeg ikke vil overse noen?

“Be, og det skal bli gitt dere. Let, og dere skal finne. ” Matt 7,7. “VĂŠr nĂžye med Ă„ framstille deg for Gud som ... en som deler ut sannhetens ord.” 2 Tim 2,15. “Om noen vil gjĂžre Hans vilje, da skal han kjenne om lĂŠren er av Gud.” Joh 7,17. “Vandre mens dere har lyset, sĂ„ ikke mĂžrket skal overvinne dere.” Joh 12,35. “SĂ„ snart de hĂžrer om meg, lyder de meg.” Sal 18,45.

Svar:   Gud etterlater ikke rom for tvil. Han lover Ă„ hjelpe meg fra Ă„ feile, og lede meg trygt frem til all sannhet hvis jeg: (1) ber oppriktig om veiledning, (2) oppriktig studerer Guds Ord, og (3) fĂžlger sannheten sĂ„ snart den Ă„penbares.

Å gjĂžre som strutsen i Ă„ndelige saker fĂžrer bare til fortapelse.
Å gjĂžre som strutsen i Ă„ndelige saker fĂžrer bare til fortapelse.

7. GjĂžr Gud meg ansvarlig for ulydighet mot bibelske sannheter som aldri har vĂŠrt Ă„penbart for meg?

“Hadde dere vĂŠrt blinde, hadde dere ikke hatt noen synd. Men nĂ„ sier dere: Vi ser. Derfor bestĂ„r deres synd.” Joh 9,41. “Derfor, den som vet hva godt han skal gjĂžre og ikke gjĂžr det, for ham er det synd.” Jak 4,17. “Mitt folk gĂ„r til grunne fordi det mangler kunnskap. Fordi du har forkastet kunnskapen, skal Jeg ogsĂ„ forkaste deg.” Hos 4,6. “Let, og dere skal finne.” Matt 7,7.

Svar:   Hvis jeg ikke har hatt noen mulighet til Ă„ lĂŠre en bibelsk sannhet, holder ikke Gud meg ansvarlig. Men Bibelen lĂŠrer at jeg er ansvarlig overfor Gud for alt det lyset (kunnskap om sannhet) jeg har, og alt jeg kunne ha hatt! Alle mennesker som nekter eller forsĂžmmer Ă„ sĂžke, lĂŠre og lytte, vil bli tilintetgjort av Gud fordi de har forkastet kunnskap. Det er fatalt Ă„ leke struts i sĂ„ viktige spĂžrsmĂ„l. Det er mitt eget ansvar Ă„ iherdig sĂžke etter sannheten.

Bare to av de mange tusener av Isralitter som forlot Egypt fulgte Gud helt, og fikk derfor komme inn i Kanaan, det lovede landet.
Bare to av de mange tusener av Isralitter som forlot Egypt fulgte Gud helt, og fikk derfor komme inn i Kanaan, det lovede landet.

8. Men Gud er vel ikke sÄ nÞye pÄ lydighet i alle de smÄ detaljene, er Han vel?

“Ingen av de menn som kom opp fra Egypt, ... skal fĂ„ se det landet ... fordi de ikke har fulgt Meg helt og fullt, bortsett fra Kaleb, ... og Josva, ... For de har fulgt Herren.” 4 Mos 32,11.12. “Mennesket lever ikke av brĂžd alene, men av hvert ord som gĂ„r ut av Guds munn.” Matt 4,4. “Dere er Mine venner, hvis dere gjĂžr alt det Jeg befaler dere.” Joh 15,14.

Svar:   Han er virkelig nĂžye. Guds folk i Det Gamle Testamentes tid lĂŠrte dette pĂ„ den harde mĂ„ten. De som forlot Egypt pĂ„ vei mot Kanaan, det lovede landet, talte 603.550. Av denne gruppen sĂ„ var det bare to (Kaleb og Josva) som helt fulgte Herren, og bare de fikk komme inn i Kanaan. De andre 603.548 dĂžde i Ăždemarken. Jesus sier at vi skal leve av “hvert ord” i Bibelen. Der er ikke ett ord for mye eller ett ord for lite. Alt er viktig.

Uten at jeg umiddelbart fÞlger det lyset jeg fÄr, sÄ vil det forsvinne og etterlate meg i mÞrket.
Uten at jeg umiddelbart fÞlger det lyset jeg fÄr, sÄ vil det forsvinne og etterlate meg i mÞrket.

9. NĂ„r jeg oppdager en ny sannhet, venter jeg til alle hindringer er borte fĂžr jeg tar imot den. Er ikke det best?

“Vandre mens dere har lyset, sĂ„ ikke mĂžrket skal overvinne dere.” Joh 12,35. “Jeg skyndte meg og drygde ikke med Ă„ holde Dine bud.” Sal 119,60. “SĂžk fĂžrst Guds rike og Hans rettferdighet! SĂ„ skal alt dette bli gitt dere i tillegg.” Matt 6,33. “SĂ„ snart de hĂžrer om meg, lyder de meg.” Sal 18,45.

Svar:   Nei, sĂ„ snart du er klar over en bibelsk sannhet er det aldri best Ă„ vente. Faktisk er utsettelse djevelens mest effektive felle. Det ser sĂ„ uskyldig ut Ă„ vente, men Bibelen lĂŠrer at hvis ikke en person umiddelbart fĂžlger Bibelens klare veiledning, blir han snart gĂ„ende i mĂžrke. Hindringer mot lydighet fjernes ikke bare ved at vi venter; isteden vil de vanligvis bare Ăžke. Mennesker sier til Gud: “Bered veien, sĂ„ vil jeg gĂ„ den.” Men Guds mĂ„te er den rake motsetning. Han sier: “GĂ„ du forover, sĂ„ skal Jeg berede veien.”

Satan introduserte lĂžgnen at lydighet er umulig.
Satan introduserte lĂžgnen at lydighet er umulig.

10. Men er ikke full lydighet en umulighet for menneskelige vesener?

“Men for Gud er alt mulig.” Matt 19,26. “Jeg makter alt i Kristus, Han som styrker meg.” Fil 4,13. “Men Gud vére takk som alltid leder oss til seier i Kristus.” 2 Kor 2,14. “Den som blir i Meg og Jeg i ham, bérer mye frukt. For uten Meg kan dere slett ikke gjþre noe.” Joh 15,5. “Hvis dere er villige og lydige, skal dere spise av det gode i landet.” Jes 1,19.

Svar:   Ingen av oss kan adlyde i vĂ„r egen kraft, men gjennom Kristus bĂ„de kan og mĂ„ vi. Det var Satan som lanserte lĂžgnen om at lydighet er umulig, for at Guds krav skulle fremstĂ„ som urimelig.

Hvis jeg ignorerer Guds kjĂŠrlige advarsel, dĂžr jeg.
Hvis jeg ignorerer Guds kjĂŠrlige advarsel, dĂžr jeg.

11. Hva vil skje med en person som med Ă„pne Ăžyne fortsetter Ă„ vĂŠre gjenstridig?

“For dersom vi synder med vilje etter at vi har fĂ„tt erkjennelse av sannheten, da gis det ikke lenger noe offer for synder, men bare en viss, skremmende forventning om dom og en brennende nidkjĂŠrhet som skal Ăždelegge dem som stĂ„r imot.” Hebr 10,26.27. “Vandre mens dere har lyset, sĂ„ ikke mĂžrket skal overvinne dere. Den som vandrer i mĂžrket, vet ikke hvor han gĂ„r.” Joh 12,35.

Svar:   Bibelen etterlater ingen tvil. Svaret er alvorlig og sjokkerende, men sant. NĂ„r en person mot bedre vitende avviser sannheten og fortsetter i ulydighet, vil sannhetens lys forsvinne, og han blir etterlatt i fullstendig mĂžrke. En person som avviser sannheten, erfarer en “sterk villfarelse” til Ă„ tro at lĂžgnen er sann (2 Tess 2,11). NĂ„r dette skjer, er han tapt for evigheten.

Intet barn vil fullt ut lyde sine foreldre uten at det elsker dem.
Intet barn vil fullt ut lyde sine foreldre uten at det elsker dem.

12. Jeg trodde at kjĂŠrligheten var viktigere enn lydighet. Er den ikke?

“Jesus ... Hvis noen elsker Meg, vil han holde Mitt ord. ... Den som ikke elsker Meg, holder ikke Mine ord.” Joh 14,23.24. “For dette er Guds kjĂŠrlighet, at vi holder Hans bud. Og Hans bud er ikke tunge Ă„ bĂŠre.” 1 John 5:3.

Svar:   Nei, ikke i det hele tatt! Faktisk lĂŠrer Bibelen at sann kjĂŠrlighet til Gud ikke eksisterer uten lydighet. Heller ikke kan en person vĂŠre oppriktig lydig uten kjĂŠrlighet. Intet barn vil fullt og helt lyde foreldrene sine uten at det elsker dem, ei heller vil det elske foreldrene hvis det ikke adlyder. Sann kjĂŠrlighet og lydighet er uatskillelige som siamesiske tvillinger. Blir de separert dĂžr de.

Bare innbyggere som lyder lover har frihet. Likedan betyr sann kristenhet frihet fra ulydighet.
Bare innbyggere som lyder lover har frihet. Likedan betyr sann kristenhet frihet fra ulydighet.

13. Men jeg har alltid trodd at sann frihet i Kristus har lĂžst meg fra kravet om lydighet. Er det ikke slik?

“Hvis dere blir i Mitt ord, ... Og dere skal kjenne sannheten, og sannheten skal gjĂžre dere fri.” “Den som gjĂžr synd, er syndens trell.” Joh 8,31.32.34. “Men Gud vĂŠre takk! Selv om dere har vĂŠrt treller under synden, er dere nĂ„ av hjertet blitt lydige mot den lĂŠrdomsform som dere ble overgitt til. Og etter at dere ble satt fri fra synden, ble dere tjenere for rettferdigheten.” Rom 6,17.18. “SĂ„ skal jeg alltid holde Din lov, ja, i all evighet. Og jeg kan vandre fritt, for jeg sĂžker Dine befalinger.” Sal 119,44.45.

Svar:   Nei. Sann frihet kommer bare fra lydighet. Det betyr frihet “fra synd” (Rom 6,18), eller ulydighet, som er Ă„ bryte Guds bud (1 Joh 3,4). De borgerne som adlyder loven, er de som er fri. Lovbryterne blir fanget og mister sin frihet. Frihet uten lydighet er lik den falske friheten til en ballong i fritt svev, eller en fĂžrerlĂžs bil i fart. Det fĂžrer til forvirring og rabalder. Sann kristen frihet betyr frihet fra ulydighet. Ulydighet skader alltid mennesker og fĂžrer til djevelens grusomme slaveri.

KjÊrlige barn lyder sine foreldre selv om de ikke alltid forstÄr befalingen. Det samme er tilfelle for Guds barn.
KjÊrlige barn lyder sine foreldre selv om de ikke alltid forstÄr befalingen. Det samme er tilfelle for Guds barn.

14. NÄr jeg tror at Gud krever noe, skal jeg da adlyde selv om jeg ikke forstÄr hvorfor Han krever det?

“Lyd Herrens rĂžst ... sĂ„ skal det gĂ„ deg godt, og din sjel skal fĂ„ leve.” Jer 38,20. “Den som stoler pĂ„ sitt eget hjerte, er en dĂ„re.” Ordsp 28,26. “Det er bedre Ă„ ta sin tilflukt til Herren enn Ă„ stole pĂ„ et menneske.” Sal 118,8. “For som himmelen er hĂžyere enn jorden, slik er Mine veier hĂžyere enn deres veier, og Mine tanker hĂžyere enn deres tanker.” Jes 55,9. “Hvor uransakelige Hans dommer er og hvor uutgrunnelige Hans veier! For hvem har kjent Herrens sinn?” Rom 11,33.34. “Jeg vil fĂžre blinde pĂ„ en vei de ikke kjenner.” Jes 42,16. “Du skal lĂŠre meg livets sti.” Sal 16,11.

Svar:   Helt sikkert! Vi mĂ„ vise Gud den tiltroen Ă„ vĂŠre kloke nok til Ă„ kreve noe som vi kanskje ikke forstĂ„r. Gode barn lyder sine foreldre selv om de ikke alltid forstĂ„r hvorfor. Enkel tro og tillit til Gud vil fĂžre til at vi tror at Han vet hva som er best for oss og aldri vil lede oss inn pĂ„ ville veier. Det er tĂ„pelig av oss, i vĂ„r uvitenhet, Ă„ stille spĂžrsmĂ„l ved Guds lederskap, selv om vi ikke alltid fullt ut forstĂ„r Hans befalinger.

Djevelen vil at du skal vÊre ulydig mot Gud fordi han hater deg og vil at du skal gÄ fortapt.
Djevelen vil at du skal vÊre ulydig mot Gud fordi han hater deg og vil at du skal gÄ fortapt.

15. Hvem er det som stÄr bak all ulydighet, og hvorfor?

"Den som gjĂžr synd, er av djevelen; for djevelen har syndet fra begynnelsen.” “Ved dette kan Guds barn og djevelens barn Ă„penbare: Hver den som ikke gjĂžr rettferdighet, er ikke av Gud.” 1 Joh 3,8.10. “Satan, han som forfĂžrer hele verden.” Åp 12,9.

Svar:   Djevelen er ansvarlig. Han vet at all ulydighet er synd og at synd bringer sorg, tragedie, likegyldighet overfor Gud, og til slutt fortapelse. Bitter og desperat prĂžver han Ă„ lede alle mennesker til ulydighet. Du er ogsĂ„ involvert. Du mĂ„ se fakta i Ăžynene og ta en beslutning. Ikke adlyde, og gĂ„ fortapt, eller akseptere Kristus, adlyde, og bli frelst. Den avgjĂžrelsen du tar angĂ„ende lydighet, er en avgjĂžrelse vedrĂžrende Kristus. Du kan ikke skille Ham fra sannheten, for som Han sier, “Jeg er 
 sannheten.” Joh 14,6. “Velg idag hvem dere vil tjene.” Jos 24,15.

Etter mirakelet med den nye fĂždsel (omvendelsen), fortsetter Gud Ă„ gjĂžre mirakler for at vi skal vokse som kristne.
Etter mirakelet med den nye fĂždsel (omvendelsen), fortsetter Gud Ă„ gjĂžre mirakler for at vi skal vokse som kristne.

16. Hvilket strÄlende lÞfte om et supermirakel gir Bibelen Guds barn?

“Og jeg er helt overbevist om dette, at Han som har begynt den gode gjerning i dere, vil fullfþre den inntil Jesu Kristi dag.” Fil 1,6.

Svar:   Pris Gud! Han lover at slik Han gjorde et mirakel for Ă„ gi oss den nye fĂždsel, slik vil Han fortsette Ă„ utfĂžre mirakler i vĂ„re liv (ettersom vi oppriktig fĂžlger Ham) helt til vi er trygge i Hans rike.


17. Ønsker du nÄ umiddelbart fullt ut Ä kjÊrlig adlyde og fÞlge Jesus?

Svar:   


SVAR PÅ SPØRSMÅL TIL ETTERTANKE

1. Vil noen gÄ fortapt som oppriktig tror at de er frelst?


Ja! Matt 7,21-23 gjĂžr det klart at mange som profeterer, driver ut onde Ă„nder og gjĂžr mange store under i Jesu navn, vil gĂ„ fortapt selv om de tror de er frelst. Kristus sier at de er fortapt fordi de ikke gjorde “Min himmelske Fars vilje”. Vers 21. De som nekter Ă„ adlyde Gud ender opp med Ă„ tro lĂžgnen (2 Tess 2,11.12) og derfor tror at de er frelst mens de isteden er fortapt.

2. Siden det bare er en vei som er rett, hva vil da skje med oppriktige mennesker som virkelig tror at de har sannheten, men tar feil?


Jesus sier at Han vil kalle dem inn pÄ sin rette vei, og de sanne sauene vil hÞre og fÞlge etter (Joh 10,16.27).

3. Er ikke oppriktighet og iver nok?


Nei! Vi mÄ trÄ rett. Apostelen Paulus var bÄde oppriktig og nidkjÊr nÄr han forfulgte de kristne fÞr sin omvendelse, men han tok feil (Apg 22,3.4; 26,9-11).

4. Er det ikke en vitenskapelig umulighet at Gud kan se alle pÄ en gang?


Slik var det ogsĂ„ med syndfloden (det hadde aldri fĂžr regnet — 1 Mos 2,5.6), men det skjedde allikevel. Å trylle frem “vitenskapelige” grunner for ulydighet er favorittbeskjeftigelsen for de som er nevnt i Rom 1,22 “Mens de gjorde krav pĂ„ Ă„ vĂŠre vise, ble de bare dĂ„raktige.”

5. Hva vil skje med mennesker som ikke har fÄtt noe lys?


Bibelen sier at alle har fĂ„tt noe lys. “Dette var det sanne lyset, som gir lys til hvert menneske som kommer inn i verden.” Joh 1,9. Hver person vil bli dĂžmt i forhold til hvordan han fĂžlger det tilgjengelige lyset. Endog hedningene har noe lys og fĂžlger lovene i henhold til Rom 2,14.15.

6. Jeg har spurt Gud om Ă„ gi meg et tegn hvis Han Ăžnsker at jeg skal adlyde. Dette er vel trygt?


Nei! Det er det ikke. Jesus sa: “En ond og utro slekt krever tegn.” Matt 12,39. All lĂŠre skal sjekkes opp mot Bibelen, og hvis det samsvarer med Guds Ord, skal det aksepteres og fĂžlges (Jes 8,20; 2 Tim 2,15). Mennesker som ikke vil akseptere den sanne bibelske lĂŠre, ville heller ikke bli overbevist av et tegn. Som Jesus sa: “Hvis de ikke hĂžrer pĂ„ Moses og profetene, vil de heller ikke bli overbevist selv om en stod opp fra de dĂžde.” Luk 16,31.

7. Hebr 10,26.27 ser ut til Ă„ indikere at hvis en person med Ă„pne Ăžyne utfĂžrer bare en synd etter Ă„ ha lĂŠrt sannheten Ă„ kjenne, er han fortapt. Er dette korrekt?


Nei! Enhver kan bekjenne en slik synd og bli tilgitt. Bibelen snakker ikke her om bare en enkelt synd, men om en arrogant gjentagelse av synden, mens han nekter Ă„ overgi seg til Kristus etter at han har blitt kjent med sannheten. En slik handling gjĂžr Den Hellige Ånd sorgfull (Ef 4,30) og herder en persons hjerte inntil han er “fĂžlelseslĂžs” (Ef 4,19) og fortapt. Bibelen sier: “Hold ogsĂ„ din tjener borte fra stolthets synder! La dem ikke fĂ„ herske over meg! Da skal jeg vĂŠre ulastelig og uten skyld i stor overtredelse.” Sal 19,14.

8. MÄ ikke en person vÊre utdannet for Ä forstÄ Bibelen?


Nei! OgsÄ de enkle kan forstÄ det hvis de overgir seg til Herren (Sal 19,8; 119,130; Matt 11,25).


OPPSUMMERINGSSIDE

1. Mennesker vil bli reddet som (1)


_____   Driver ut onde Ă„nder i Jesu navn.
_____   Hevder at de elsker Jesus.
_____   Aksepterer og adlyder Herren.

2. Hvilke tre ting opplistet under vil sikre at jeg finner hele sannheten? (3)


_____   SpĂžrre psykiateren min.
_____   Be om lys.
_____   GjĂžre det pastoren min sier.
_____   Gi store offer i kirken.
_____   Straffe meg selv.
_____   FĂ„ en bedre utdannelse.
_____   Be Gud om et tegn.
_____   Studere Bibelen.
_____   FĂžlge den sannheten som jeg forstĂ„r.

3. Gud holder meg ansvarlig for (1)


_____   Ă… gjĂžre det pastoren sier.
_____   Ă… fĂžlge i mine foreldres fotspor.
_____   Det lyset jeg har og kan ha.

4. NĂ„r jeg oppdager nytt lys, burde jeg (1)


_____   Ignorere det.
_____   Vente til jeg fĂžler meg preget til Ă„ akseptere det.
_____   Akseptere og adlyde det umiddelbart.

5. Full lydighet til Herens bud er (1)


_____   Ikke mulig under noen omstendigheter.
_____   Legalisme og djevelens verk.
_____   Mulig bare gjennom Kristus.

6. EgenrÄdig ulydighet (1)


_____   Leder til mĂžrke og evig fortapelse.
_____   Er ok for nidkjĂŠre menighetsarbeidere.
_____   Overses av Gud hvis jeg er hardnakket.

7. Ekte kjĂŠrlighet til Herren (1)


_____   Er bedre en lydighet.
_____   GjĂžr lydighet unĂždvendig.
_____   FĂ„r meg til Ă„ lyde Ham av glede.

8. Sann kristen fridom betyr (1)


_____   Retten til Ă„ gjĂžre det jeg vil i alle ting.
_____   Retten til ikke Ă„ adlyde Gud.
_____   Frihet fra ulydighet og djevelens slaveri.

9. NÄr en sannhet fremstÄr tydelig uten at jeg forstÄr hvorfor Gud krever at jeg skal lyde den, da bÞr jeg (1)


_____   Vente til grunnen blir klar.
_____   Avvise den sannheten.
_____   Akseptere den og adlyde Guds Ord.

10. Hvem er virkelig ansvarlig for all ulydighet? (1)


_____   Regjeringen.
_____   Foreldrene mine som ikke har oppdratt meg riktig.
_____   Djevelen.

11. Hvorfor er lydighet nĂždvendig? (1)


_____   Fordi Gud er stĂžrre en meg og jeg er redd Ham.
_____   For Ă„ hindre at Gud blir sint.
_____   Fordi jeg elsker Gud og Ăžnsker Ă„ fĂžlge hans regler for kristen oppfĂžrsel.

12. Hvorfor tilintetgjĂžr ikke Gud de ulydige med en gang? (1)


_____   Han tĂžr ikke.
_____   Han nyter Ă„ se de ugudelige utvikle seg.
_____   Han venter til alle er fullt overbevist om hans kjĂŠrlighet og rettferdighet.

Free Bible School

Bible School
Enroll in our Free Online Bible School Today!
Start your first lesson now!


Christian Hymns



Freebie!

Ultimate Resource
Request your free book, Ultimate Resource, today and learn how to study the Bible
Get It Now!


Back To Top