Bible Universe » Bible Study Guides

separator

Guds store helseplan

Guds store helseplan
God medisinsk hjelp er uerstattelig – men ville det ikke vĂŠre bra om vi ikke behĂžvde leger mer? Visste du at det finnes en anerkjent mĂ„te Ă„ gjĂžre leger arbeidsledige pĂ„? Ta vare pĂ„ kroppen din! Forskere har utbasunert sterke advarsler om kolesterol, tobakk, stress, fedme og alkohol, sĂ„ hvorfor strekke lykken? Hospitaler og psykiatriske institusjoner er pakket med folk som har ignorert advarslene – Ăžnsker du virkelig Ă„ slĂ„ lag med dem? Gud bryr seg virkelig om hvordan du behandler kroppen din, og Han gir deg en fri helseplan og en manual Ă„ navigere etter... Bibelen! For Ă„ se de forblĂžffende fakta om hvordan du kan fĂ„ en bedre helse og et lengre liv, se gjennom dette studiehefte – men vĂŠr nĂžye med Ă„ lese alt fĂžr du trekker noen konklusjoner!
1. Er helseprinsipper virkelig en del av sann bibelsk religion?

1. Er helseprinsipper virkelig en del av sann bibelsk religion?

“Du elskede! Jeg ber om at du mĂ„ ha det godt i alle ting og vĂŠre ved god helse, slik som ogsĂ„ din sjel har det godt.” 3 Joh 2.

Svar:   Ja. Faktisk rangerer Bibelen helse som en av de virkelig viktige tingene. Menneskets hjerne, Ă„ndelige natur og kropp er alle innbyrdes gjensidig avhengige av hverandre. Det som pĂ„virker det ene, pĂ„virker det andre. Hvis kroppen din har forfalt pĂ„ grunn av vanskjĂžtsel, sĂ„ kan ikke hjernen og den Ă„ndelige naturen bli det Gud har foreskrevet at de skal vĂŠre.


2. Hvorfor gav Gud helseregler til sitt folk?

"Herren befalte oss Ă„ holde alle disse lovene, ... sĂ„ det alltid skulle gĂ„ oss vel og Han kunne holde oss i live.” 5 Mos 6,24. “SĂ„ skal du tjene Herren din Gud, og Han skal velsigne brĂždet og vannet ditt. Jeg skal ta sykdom bort fra din midte.” 2 Mos 23,25.

Svar:   Gud gav helseregler fordi Han vet hva som er best for den menneskelige kroppen. Bilfabrikanter plasserer en “brukermanual” i hanskerommet pĂ„ hver ny bil, fordi de vet hva som er best for deres produkt. Gud som har skapt vĂ„re kropper har ogsĂ„ en “brukermanual.” Den er kalt Bibelen – Den Hellige Skrift. Å ignorere Guds “brukermanual” fĂžrer til sykdommer, fordreide oppfatninger, og utbrente liv, akkurat som en misbrukt bil (mot fabrikantens rĂ„d) fĂžrer til alvorlig bilhavari. Å fĂžlge Guds rĂ„d fĂžrer til god helse (Sal 67,3) og et rikere liv (Joh 10,10). Disse store helselovene er som en vegg eller ett gjerde for Ă„ stenge ute sykdommene som kommer fra Satan. Gud gir oss disse reglene for at vi skal unngĂ„ djevelens feller.

Guds helseregler har mye Ă„ bety for hvordan vi spiser og drikker.
Guds helseregler har mye Ă„ bety for hvordan vi spiser og drikker.

3. Har Guds helselover noe Ă„ gjĂžre med spising og drikking?

“HĂžr pĂ„ Meg, da skal dere fĂ„ ete det gode.” Jes 55,2. “Enten dere da spiser eller drikker eller hva dere enn gjĂžr, sĂ„ gjĂžr alt til Guds ĂŠre.” 1 Kor 10,31.

Svar:   Ja, en kristen vil ogsĂ„ spise og drikke annerledes — alt til Guds ĂŠre — ved Ă„ bruke bare det som er godt. Hvis Gud sier at noe ikke er bra Ă„ spise, har Han en god grunn. Han er ikke en hard diktator, men en kjĂŠrlig Far. Alle Hans rĂ„d er til vĂ„rt beste. Bibelen lover: “Intet godt vil Han spare for dem som vandrer oppriktig.” Sal 84,12. SĂ„ hvis Gud holder tilbake noe fra oss, er det fordi det ikke er bra for oss.

Merk: Ingen person kan spise seg inn i himmelen. Endog ikke englenes mat vil gi adgang til Paradis. Bare ved Ă„ ta imot Jesus Kristus som Herre og Frelser er det mulig. Imidlertid kan ignorering av Guds helselover fĂžre til fortapelse, fordi det forderver vurderingsevnen og fĂžrer til at vedkommende synder.

Gud foreskrev en vegetarisk diett for Adam og Eva.
Gud foreskrev en vegetarisk diett for Adam og Eva.

4. Hvilken perfekt diett gav Gud menneskene ved skapelsen?

“Se, Jeg har gitt dere hver plante som setter frþ ... og hvert tre som gir frukt med frþ i.” “Herren Gud bþd Adam og sa: Av hvert tre i hagen kan du fritt ete,” 1 Mos 1,29; 2,16.

Svar:   Dietten Gud gav menneskene i begynnelsen, var frukt, korn og nĂžtter. GrĂžnnsaker ble lagt til litt senere (1 Mos 3,18).


5. Hvilke ting er uttrykkelig nevnt av Gud som urent og forbudt?

Svar:   I 3 Mos 11 og 5 Mos 14 har Gud klart pekt ut fĂžlgende grupper som urene. Les begge kapitlene i sin helhet.

A. Alle dyrene som ikke har hovene klĂžvd og tygger drĂžv (5 Mos 14,6).

B. Alle fisker og skapninger i vannet som ikke har bÄde finner og skjell. Nesten alle fisker er rene (5 Mos 14,9).

C. Alle rovfugler, Ă„tselfugler og de som lever av fisk (3 Mos 11,13-20).

D. De fleste “krypdyr” (eller hvirvellĂžse) er ogsĂ„ urene (3 Mos 11,21-47).

Merk: Disse kapitlene gjĂžr det klart at de fleste dyr, fugler og skapninger i vannet som folk normalt spiser, er rene. Allikevel finnes det noen betydningsfulle unntak. I henhold til Guds regelverk er de fĂžlgende dyrene urene og skal ikke spises: grisen, ekornet, kaninen, mallefisker, Ă„len, hummeren, muslingen, krabben, reken, Ăžstersen, frosken og mange andre.


6. Men jeg liker flesk. Vil Gud tilintetgjĂžre meg hvis jeg spiser det?

“For se, Herren skal komme med ild ... og ved Sitt sverd skal Herren dĂžmme alt kjĂžd. De Herren slĂ„r i hjel, skal vĂŠre mange. De som helliger seg og renser seg for Ă„ gĂ„ til hagene ... de som spiser svinekjĂžtt og avskyelige ting, ogsĂ„ mus, de skal alle sammen fĂ„ sin ende, sier Herren.” Jes 66,15-17.

Svar:   Dette kan virke sjokkerende, men det er sant og mĂ„ fremlegges. Bibelen bekrefter at alle “de som eter svinekjĂžtt og vederstyggelige dyr, endog mus”, vil bli tilintetgjort av ilden ved Herrens komme. NĂ„r Herren sier at vi skal avstĂ„ fra Ă„ spise noe, skulle vi fullt ut adlyde Ham. Tross alt var det kun en munnfull av en forbuden frukt, spist av Adam og Eva, et syndfritt par, som opprinnelig brakte synd og dĂžd inn i denne verden. Kan noen si at det ikke spiller noen rolle nĂ„r Gud sĂ„ tydelig viser at det gjĂžr det? Gud sier at menneskene vil bli tilintetgjort fordi de “valgte det jeg ikke hadde behag i”. Jes 66,4.

Noahs offer av rene dyr
(1 Mos 8,20) viser at han forstod
forskjellen mellom rent og urent.
Noahs offer av rene dyr (1 Mos 8,20) viser at han forstod forskjellen mellom rent og urent.

7. Men hadde ikke loven om rene og urene dyr sin opprinnelse fra Sinai? Gjaldt ikke den bare jÞdene, og ble den ikke avskaffet pÄ korset?

“SĂ„ sa Herren til Noah: ... Av hvert rent dyr skal du ta med deg sju par, ... og to av de dyrene som er urene, en hann og en hunn.” 1 Mos 7,1.2.

Svar:   Nei, absolutt ikke! Bibelen har omfattende bevis pĂ„ at der var rene og urene dyr fra skapelsens opprinnelse. Noah levde lenge fĂžr noen jĂžde eksisterte, men han kjente til forskjellen pĂ„ de rene og urene, fordi han tok inn i arken syv par av de rene og ett par av de urene. Like fĂžr Jesu annet komme refererer Åp 18,2 til noen fugler som er urene. Kristi dĂžd endret ikke disse helselovene, siden Bibelen sier at de som bryter dem vil bli tilintetgjort nĂ„r Jesus kommer tilbake (Jes 66,15-17). JĂždenes mage- og fordĂžyelsessystem er pĂ„ ingen mĂ„te forskjellig fra hedningenes. Disse helselovene gjelder alle mennesker til alle tider.

Bruken av alkohol er tydelig forkastet av Skriften.
Bruken av alkohol er tydelig forkastet av Skriften.

8. Forbyr Bibelen bruk av alkoholholdige drikker?

“Vinen er en spotter, sterk drikk er en brĂ„kmaker. Hver den som fĂžres vill* av den, er ikke vis.” Ordsp 20,1. “Se ikke pĂ„ vinen, hvor rĂžd den er, nĂ„r den sprudler i begeret, nĂ„r den inntas sĂ„ rikelig. Til slutt biter den som en slange og stikker som en giftslange.” Ordsp 23,31.32. “Verken de som lever i hor, 
 eller drukkenbolter 
 skal arve Guds rike.” 1 Kor 6,9.10.

Svar:   Ja, Bibelen forbyr bruken av alkoholholdige drikker.


9. FordĂžmmer ikke Bibelen bruk av tobakk og andre skadelige stoffer?

Svar:   Ja, Bibelen gir seks grunner til hvorfor bruk av tobakk og skadelige stoffer mishager Gud:

A. Bruken av skadelige stoffer skader helsen og forurenser kroppen. “Vet dere ikke at dere er Guds tempel, og at Guds Ånd bor i dere? Hvis noen þdelegger Guds tempel, skal Gud þdelegge ham. For Guds tempel er hellig, og dere er dette templet.” 1 Kor 3,16.17.

B. Nikotin er et vanedannende stoff som slavebinder folk. Rom 6,16 sier at vi blir tjenere til hvem som helst (eller hva som helst) vi overgir oss til. Tobakksrþkere er slaver av nikotin. Jesus sier: “Herren din Gud skal du tilbe, og Ham alene skal du tjene.” Matt 4,10.

C. Tobakksvanen er urenslig. “Derfor: Kom ut fra dem og vĂŠr atskilt, sier Herren. RĂžr ikke det som er urent, sĂ„ skal Jeg ta imot dere.” 2 Kor 6,17. Det er absurd Ă„ tro at Kristus bruker noen som helst form for tobakk, er det ikke?

D. Bruken av skadelige stoffer er slĂžseri med penger. “Hvorfor veier dere opp penger for det som ikke er brĂžd?” Jes 55,2. Vi er Guds forvaltere over de pengene som er oss gitt, og “Ellers kreves det av forvaltere at de mĂ„ bli funnet Ă„ vĂŠre trofaste.” 1 Kor 4,2.

E. Bruken av skadelige stoffer drar aldri noen nĂŠrmere Kristus. “AvstĂ„ fra de kjĂždelige lyster som fĂžrer krig mot sjelen.” 1 Pet 2,11. Bruken av skadelige stoffer er en kjĂždelig lyst.

F. Bruken av skadelige stoffer avkorter livet. Nyere forskning bekrefter at bruk av tobakk ofte korter ned levealderen med sĂ„ mye som en tredjedel. Dette bryter med Guds bud at “du skal ikke slĂ„ i hjel” (2 Mos 20,13). Selv om det er et drap som utvikles sakte, er det fortsatt et drap. En av de beste mĂ„tene Ă„ utsette begravelsen din pĂ„ er Ă„ slutte med tobakk.


10. Hva er noen av de enkle, men veldig viktige helselovene som finnes i Bibelen?

Svar
Svar:   Her er 11 bibelske helseregler:

A. Spis alle mÄltider til regelmessige tider, og bruk ikke dyrefett eller blod.
“Hold festmĂ„ltid til sĂžmmelig tid.” Fork 10,17. “Dette skal vĂŠre en evig lov for alle slekter, 
 Ikke noe fett eller blod skal dere ete.” 3 Mos 3,17.

Merk: Nyere forskning har bekreftet at de fleste hjerteattakk skriver seg fra altfor hĂžyt kolesterolnivĂ„ i blodet — og at bruken av “fett” er hovedsaklig ansvarlig for dette. NĂ„r alt kommer til alt ser det ut som at Herren vet hva Han snakker om.

B. Ikke overspis.
“Sett en kniv for din strupe, hvis du er en grĂ„dig mann.” Ordsp 23,2. I Luk 21,34, (KJV) advarte Kristus spesielt mot “frĂ„tseri” (overspising) i de siste dager. Overspising er ansvarlig for mange negative sykdommer.

C. Ikke vÊr misunnelig eller bÊr pÄ nag.
Disse ondene bryter ned kroppsfunksjonene. Bibelen sier at “hissighet er rĂ„ttenhet i benene”. Ordsp 14,30. Kristus befaler oss Ă„ gjĂžre opp vĂ„re anliggender som andre mĂ„ ha mot oss (Matt 5,23,24).

D. Oppretthold et glad og lykkelig lynne.
“Et lykkelig hjerte gir god helse.” Ordsp17,22. “For slik som han tenker i sin sjel, slik er han.” Ordsp 23,7. Mange sykdommer menneskene lider av er et resultat av mental depresjon. Et glad og lykkelig lynne pĂ„virker helsen og forlenger livet.

E. Sett hele din lit til Herren.
“Frykten for Herren fĂžrer til liv, mett kan han legge seg til hvile, og det onde skal ikke komme over ham.” Ordsp19,23. Tillit til Herren styrker helsen og livskvaliteten. “Min sĂžnn, gi akt pĂ„ mine ord, 
 For de er liv for den som finner dem, og helse for hele hans legeme.” Ordsp 4,20.22. God helse kommer fra lydighet mot Guds bud og full tillit til Hans kjĂŠrlighet.

F. Balanser arbeid og trening med sĂžvn og hvile.
“Seks dager skal du arbeide og gjĂžre all din gjerning, men den sjuende dagen er sabbat for Herren din Gud. PĂ„ den dagen skal du ikke gjĂžre noe arbeid.” 2 Mos 20,9.10. “Arbeiderens sĂžvn er sĂžt.” Fork 5:11. “I ditt ansikts sved skal du ete ditt brĂžd.” 1 Mos 3,19. “Det er forgjeves at dere stĂ„r tidlig opp, ... til det er sent.” Sal 127,2. “For hva har mennesket igjen for alt sitt strev og for sitt hjertes jag, som han har strevd med under solen? 
 Selv om natten fĂ„r ikke hans hjerte hvile. Dette er ogsĂ„ tomhet.” Fork 2,22.23.

G. VĂŠr renslig.
“Rens dere.” Jes 52,11.

H. VÊr mÄteholdende i alle ting.
“Og hver den som deltar i kapplĂžpet, forsaker alt annet.” 1 Kor 9,25. “La deres milde sinnelag bli kjent for alle mennesker!” Fil 4,5. En kristen vil fullstendig avstĂ„ fra alt som er skadelig, og vise moderasjon i bruken av de gode tingene. Vaner som skader helsen bryter budet “du skal ikke slĂ„ i hjel”. De dreper gradvis. Trinn for trinn begĂ„r de selvmord.

I. UnngÄ all skadelig stimuli.
Her kommer en overraskelse for noen. Medisinsk forskning har bekreftet fÞlgende fakta: At te, kaffe og brus som inneholder det vanedannende stoffet koffein og andre skadelige ingredienser, er alle Þdeleggende for den menneskelige kropp. Ingen av disse inneholder noe av matverdi foruten sukker og flÞte som tilsettes, og de fleste av oss bruker allerede for mye sukker. Stimuli gir en farlig og kunstig styrke av kroppen og er som Ä prÞve Ä trille en vekt pÄ ett tonn i en trillebÄr. Populariteten pÄ disse drikkene er ikke smaken eller reklamen, men dosen av koffein som de inneholder. Mange mennesker er sykelig pÄ grunn av sin avhengighet av kaffe, te og andre koffeinholdige drikker. Men den virkelige tragedien er at menn og kvinner sÞker ro og styrke i te og kaffe som billige erstatninger for bÞnn og bibelstudier. Dette behager djevelen, og det Þdelegger menneskeliv.

J. GjÞr mÄltidene til en glede.
“Og at hvert menneske spiser og drikker og fĂ„r se det gode som kommer ut av alt sitt strev. Det er ogsĂ„ en gave fra Gud.” Fork 3,13. Upassende krangler ved matbordet hemmer fordĂžyelsen. UnngĂ„ dem.

K. Hjelper de som er i nĂžd.
“Å lĂžse ugudelighetens bĂ„nd, Ă„ sette fri fra Ă„kets tvang 
 dele ditt brĂžd med den som sulter, sĂ„ du leder de omflakkende fattige til ditt hus. NĂ„r du ser den nakne, sĂ„ lar du ham fĂ„ klĂŠr 
 Da skal ditt lys bryte fram som morgenrĂžden.” Jes 58,6-8. Dette er for tydelig til Ă„ misforstĂ„: NĂ„r vi hjelper de fattige og trengende, forbedrer vi vĂ„r egen helse.

Ignorering av Guds helseregler fÞrer med sikkerhet til opphold pÄ hospital.
Ignorering av Guds helseregler fÞrer med sikkerhet til opphold pÄ hospital.

11. Hvilke alvorlige pÄminnelser gis til de som ignorerer Guds regler?

“La dere ikke forfĂžre; Gud lar seg ikke spotte. For det et menneske sĂ„r, det skal han ogsĂ„ hĂžste.” Gal 6,7.

Svar:   Svaret kan ikke misforstĂ„s. De som ignorerer Guds helseregler om hvordan man tar vare pĂ„ kroppen sin vil hĂžste sykdom og utbrente liv, akkurat som en som vanskjĂžtter sin bil vil ende opp i store bilhavari. Og de som fortsetter Ă„ bryte Guds helselover vil til slutt bli tilintetgjort av Herren (1 Kor 3,16.17). Guds helselover er ikke vilkĂ„rlige. De er naturlige, etablerte lover i universet, pĂ„ lik linje med tyngdeloven. Å ignorere disse lovene vil alltid bringe ulykksalige resultater. Bibelen sier at: “En uforskyldt forbannelse — den rammer ikke”. Ordsp 26,2. Problemene kommer nĂ„r vi ignorerer helselovene. Gud i sin nĂ„de forteller oss hva disse lovene er slik at vi kan unngĂ„ de tragiske fĂžlgene av Ă„ bryte dem.

Stoffmisbrukende foreldre overfĂžrer ofte svakheter til sine barn.
Stoffmisbrukende foreldre overfĂžrer ofte svakheter til sine barn.

12. Hvilke skremmende, sjokkerende sannheter vedrÞrende helse involverer vÄre barn og barnebarn?

"Du skal ikke spise det, for at det kan gĂ„ godt med deg og dine barn etter deg.” 5 Mos 12,25. “For Jeg, Herren din Gud, er en nidkjĂŠr Gud, som hjemsĂžker fedrenes skyld pĂ„ barna i tredje og fjerde slektsledd, nĂ„r de hater Meg,” 2 Mos 20,5.

Svar:   Gud gjĂžr det helt klart at barn og barnebarn (inntil fjerde generasjon) betaler for tĂ„pelige foreldres ignorering av Guds helseregler. Barn og barnebarn arver svekkede, sykelige kropper nĂ„r mor og far trosser Guds lover som gjelder deres helse. Er det dette du Ăžnsker for dine kjĂŠre barn og barnebarn?

Friluftsliv vil hjelpe oss til Ă„ bli klar for himmelen.
Friluftsliv vil hjelpe oss til Ă„ bli klar for himmelen.

13. Hvilke flere sterke, nĂžkterne fakta Ă„penbarer Guds Ord?

"Men det skal aldri noensinne komme noe inn i den som gjþr den uren.” Åp 21,27. “Men de som har et hjerte som fþlger de avskyelige gudebildene og styggedommene deres, deres ferd skal Jeg fþre over deres eget hode, sier Herren Gud.” Esek 11,21.

Svar:   Intet vanhellig eller urent vil komme inn i Guds rike. Alle urene vaner vanhelliger en person. Bruk av uegnet mat forurenser en person (Dan 1,8). Det er alvorlig, men sant. Å velge sine “egne veier” i det som “ikke behager” Gud, vil koste mennesker deres evige frelse (Jes 66,3.4.15-17).

Oppriktig kjĂŠrlige kristne vil Ăžnske Ă„ bringe sine liv i harmoni med Guds helseregler.
Oppriktig kjĂŠrlige kristne vil Ăžnske Ă„ bringe sine liv i harmoni med Guds helseregler.

14. Hva burde enhver oppriktig kristen umiddelbart anstrenge seg for Ă„ gjĂžre?

“La oss rense oss fra all urenhet pĂ„ kjĂžd og Ă„nd.” 2 Kor 7,1. “Og hver den som har dette hĂ„pet til Ham, renser seg selv, likesom Han er ren.” 1 Joh 3,3. “Hvis dere elsker Meg, sĂ„ hold Mine bud.” Joh 14,15.

Svar:   Oppriktige kristne vil umiddelbart bringe sine liv i harmoni med Guds lover, fordi de elsker Ham. De vet at Hans regler tilfĂžrer dem lykke og beskytter dem mot djevelens sykdommer (Apg 10,38). Guds rĂ„d og regler er alltid til vĂ„rt beste, akkurat som gode foreldres rĂ„d er til det beste for deres barn. Og sĂ„ snart vi vet bedre, holder Gud oss ansvarlig. “Den som altsĂ„ vet Ă„ gjĂžre godt og ikke gjĂžr det, han har synd av det.” Jak 4,17.

Onde vaner som binder oss kan hurtig bli brutt av Jesus.
Onde vaner som binder oss kan hurtig bli brutt av Jesus.

15. Men jeg er bekymret fordi noen av mine onde vaner er sÄ inngrodde. Hva kan jeg gjÞre?

“Men sĂ„ mange som tok imot Ham, dem gav Han rett til Ă„ bli Guds barn.” John 1,12. “Jeg makter alt i Kristus, Han som styrker meg.” Fil 4,13.

Svar:   Legg alle disse uvanene frem for Kristus. Han vil med glede gi deg bĂ„de et nytt hjerte og den kraften du trenger for Ă„ bryte enhver ond vane og derved bli et Guds barn (Esek 11,18.19). Hvor opplĂžftende og hjertevarmende det er Ă„ vite at med Gud er allting mulig (Mark 10,27). Og Jesus sier: “Den som kommer til meg, vil jeg ingenlunde stĂžte ut.” Joh 6,37. Jesus er rede til Ă„ bryte lenkene som binder oss. Han lengter etter Ă„ sette oss fri hvis vi bare tillater det. VĂ„re bekymringer, onde vaner, nervĂžse spenninger og frykt vil vĂŠre borte nĂ„r vi gjĂžr Hans befalinger. Han sier: “Dette har jeg talt til dere forat 
 deres glede skal bli fullkommen.” Joh 15,11. Djevelen argumenterer med at frihet finnes i ulydighet, men det er lĂžgn. (Joh 8,44).

Himmelen vil vĂŠre fri for plager og sykdommer. Alle dens innbyggere vil fĂžlge Guds helselover.
Himmelen vil vĂŠre fri for plager og sykdommer. Alle dens innbyggere vil fĂžlge Guds helselover.

16. Hvilke fascinerende lĂžfter er gitt vedrĂžrende Guds nye rike?

“Men ingen som bor der, skal si: Jeg er syk.” Jes 33,24. “DĂžden skal ikke vĂŠre mer, heller ikke sorg eller grĂ„t eller smerte skal vĂŠre mer.” Åp 21,4. “Men de som venter pĂ„ Herren, fĂ„r ny kraft. De lĂžfter vingene som Ăžrner, de lĂžper og blir ikke utslitt, de gĂ„r og blir ikke trette.” Jes 40,31.

Svar:   Innbyggerne i Guds nye rike vil adlyde helselovene hans, og der vil ikke finnes noen sykdom eller plager. De vil bli velsignet med en evig livskraft og ungdommelighet, og de vil bo sammen med Gud i guddommelig glede og lykke gjennom alle evigheter.


17. Siden helsefremmende livsstil sÄ tydelig er en del av den bibelske lÊren, Þnsker du da Ä fÞlge Guds helseregler?

Svar:   


SVAR PÅ SPØRSMÅL TIL ETTERTANKE

1. 1 Tim 4,4 sier: “For all Guds skapning er god, og ingenting skal forkastes hvis det blir tatt imot med takksigelse.” Kan du forklare dette?


Dette sitatet fra Skriften (vers 3) referer til mat “den Gud har skapt til Ă„ nytes med takk” av hans folk. Disse kjĂžttsortene, som vi allerede har oppdaget, er de rene kjĂžttsortene som er opplistet i 3 Mosebok kapittel 11 og 5 Mosebok kapittel 14. Vers 4 gjĂžr det klart at “all Guds skapning er god” og skal ikke forkastes, forutsatt at de er blant de som er skapt for Ă„ “mottas med takk” (de rene dyrene). Vers 5 sier hvorfor disse dyrene (eller maten) er akseptabel: De “helliges” ved Guds Ord, som sier at de er rene, og velsignes av bĂžnnen fĂžr mĂ„ltidet. Legg merke til at Jes 66,17 ikke levner noen tvil om at Gud vil tilintetgjĂžre de som prĂžver Ă„ hellige seg selv for Ă„ kunne spise urene dyr.

2. Matt 15,11 sier:"ikke det som kommer inn i munnen, gjĂžr mennesket urent; men det som gĂ„r ut av munnen.” Hvordan forklarer du dette?


Tema i Matt 15,1-20 angĂ„r spising uten fĂžrst Ă„ vaske hendene (vers 2). Fokuset er ikke Ă„ spise, men Ă„ vaske. De skriftlĂŠrde lĂŠrte at Ă„ spise uten fĂžrst Ă„ ha gjennomfĂžrt en seremoniell vasking av hendene forurenset vedkommende. Jesus sa at den seremonielle vaskingen var meningslĂžs. I vers 19 lister Han opp diverse onder — mord, hor, tyveri, etc. SĂ„ konkluderer Han: “Dette er det som gjĂžr mennesket urent; men Ă„ ete med uvaskede hender gjĂžr ikke mennesket urent.” Vers 20.

3. Men renset ikke Jesus alle dyrene i Peters syn, som beskrevet i Apg 10?


Nei! Faktisk er tema i dette synet mennesker og ikke dyr. Gud gav Peter dette synet for Ă„ vise ham at hedningene ikke var urene, slik jĂždene trodde. Gud hadde instruert Kornelius, en hedning, om Ă„ sende bud pĂ„ Peter. Men Peter ville ha nektet Ă„ mĂžte dem hvis ikke Gud hadde gitt ham dette synet, fordi jĂždisk lov forbĂžd jĂždene Ă„ ha omgang med hedninger (vers 28). Men da mennene endelig nĂ„dde frem, tok Peter imot dem, forklarte at normalt ville han ikke ha gjort det, men “Gud viste mig at jeg ikke skulle kalle noe menneske vanhellig eller urent.” Vers 28. I neste kapittel (Apg 11), kritiserer menigheten Peter for Ă„ ha snakket med disse hedningene. Dermed fortalte Peter dem hele historien om synet og dets betydning. Og Apg 11,18 sier: “Da de hĂžrte dette, slo de seg til ro, og de priste Gud og sa: SĂ„ har da Gud ogsĂ„ gitt hedningene omvendelsen til livet.”

4. Hvorfor skapte Gud svinet hvis det ikke skulle spises?


Han skapte det av samme grunn som Han skapte Ă„tselfugler — som renovasjonsarbeidere for Ă„ fortĂŠre sĂžppel. Og grisen tjener denne hensikten pĂ„ en utmerket mĂ„te.

5. Rom 14,3.14.20 sier: “Den som spiser, mĂ„ ikke forakte ham som ikke spiser! ” “Ingen ting er urent i seg selv.” “Alle ting er nok rene.” Kan du forklare dette?


Versene 3 til og med 6 er en diskusjon om dem som spiser visse ting vis a vis de som ikke gjĂžr det. Sitatet sier ikke at det ene eller andre er rett, men gir heller rĂ„d om at den ene ikke skal dĂžmmes av den andre. Isteden skal Gud vĂŠre dommeren (versene 4.10-12). Versene 14 og 20 refererer til mat som fĂžrst hadde blitt ofret til avgudene (og var derfor seremonielt urent) — men ikke rent/urent i forhold til 3 Mosebok kapittel 11. (Les 1 Kor 8,1.4.10.13). Poenget i diskusjonen er at ingen mat er “uren” eller “forurenset” bare fordi den fĂžrst har blitt ofret til avguder, fordi “ingen avgud i verden er til”. 1 Kor 8,4. Men hvis en persons samvittighet plager ham fordi han spiser slik mat, skal han la vĂŠre. Og hvis det plager hans bror, skal han ogsĂ„ vĂŠre avholdende.

6. Er helselover og mat og drikke virkelig viktig for meg personlig? Er det ikke nok Ă„ elske Herren?


Denne saken gjelder liv eller dĂžd, fordi disse lovene involverer lydighet. “Og etter at Han var blitt fullendt, ble Han opphavsmann til evig frelse for alle dem som lyder Ham.” Hebr 5,9. “Ikke alle som sier til Meg: Herre, Herre, skal komme inn i himlenes rike, men den som gjĂžr Min himmelske Fars vilje.” Matt 7,21. KjĂŠrligheten til Kristus er den styrende faktor, for Han sier, “Hvis dere elsker Meg, sĂ„ hold Mine bud.” Joh 14,15. NĂ„r vi virkelig elsker Herren, vil vi gladelig adlyde Ham uten Ă„ vike unna eller komme med unnskyldninger. Dette er den avgjĂžrende testen.


OPPSUMMERINGSSIDE

1. Å fþlge Guds helseplan for menneskene (1)


_____   Er nĂždvendig for barn, men ikke viktig for voksne.
_____   Er en veldig viktig del av sann bibelreligion.
_____   Har ingenting Ă„ gjĂžre med en persons religion.

2. Guds helselover ble gitt (1)


_____   Av en kjĂŠrlig Gud som har skapt oss, og som vet hva som er best for vĂ„r lykke.
_____   Bare for jĂždene og gjelder ikke i dag.
_____   For Ă„ vise oss at Han er sjefen og kan kontrollere oss.

3. En sann kristen vil (1)


_____   Spise og drikke alt han Ăžnsker.
_____   Elske Herren til det ytterste, men ignorere helselovene fordi de ble opphevet pĂ„ korset.
_____   Spise og drikke bare det som vil styrke kroppen, hjernen, og karakteren og bringe ĂŠre til Gud.

4. Menneskets fĂžrste diett (1)


_____   Bestod av frukt, korn og nĂžtter.
_____   Inkluderte alkohol og kjĂžttprodukter.
_____   Bestod av alt som Adam og Eva Ăžnsket.

5. Gud katalogiserer fĂžlgende skapninger som urene: (7)


_____   Ku.
_____   Gris.
_____   Kylling.
_____   Ekorn.
_____   Kanin.
_____   Mallefisker.
_____   Hjort.
_____   Ă˜rret.
_____   Musling.
_____   Reke.
_____   Hummer.
_____   Geit.

6. Alkoholholdige drikker er (1)


_____   OK for kristne hvis det brukes moderat.
_____   Galt Ă„ bruke for den personen som tror det er galt.
_____   Skal ikke brukes av kristne.

7. Bruken av tobakk er (1)


_____   Opp til den enkelte og har ingenting med religion Ă„ gjĂžre.
_____   Syndig, og en kristen vil ikke bruke det i noen form.
_____   Sunt for den kristne.

8. Kryss av de helselovene under som er Guds helselover: (9)


_____   Ikke overspis.
_____   RĂžk etter hvert mĂ„ltid.
_____   VĂŠre lykkelig og glad.
_____   Drikk noe sprit foran hvert mĂ„ltid.
_____   VĂŠr renslig.
_____   Spis masse gris.
_____   Drikk masse te og kaffe.
_____   VĂŠr moderat i alle ting.
_____   Spis regelmessig.
_____   BĂŠr ikke pĂ„ nag.
_____   Balanser arbeid, trim og sĂžvn.
_____   Stol fullt ut pĂ„ Herren.
_____   Ikke bruk dyrefett og blod.

9. En veldig viktig sannhet vedrĂžrende Guds helselover er at (1)


_____   Barn og barnebarn ofte er sykelige fordi foreldre ignorerer Guds helselover.
_____   Disse lovene gjaldt bare jĂždene og gjelder ikke i dag.
_____   Hvis vi virkelig elsker Kristus er helselovene uvesentlig.

10. Den beste mÄten Ä overvinne syndige vaner pÄ er Ä (1)


_____   â€œTrappe ned”.
_____   Overgi seg helt til Kristus, som gir oss kraft til Ă„ gjĂžre alle ting.
_____   HĂ„pe at de vil forsvinne.

11. Guds helselover er (1)


_____   Som reglene for Ă„ betjene en bil: De er best for oss, og vi fĂ„r store problemer nĂ„r vi ignorerer dem.
_____   TihĂžrer moseloven som ble opphevet pĂ„ korset.
_____   En god ide, men de betyr ikke noe for en persons forhold til Gud.

12. En oppriktig kristen vil (1)


_____   Bruke mer tid pĂ„ bĂžnn, mens han ignorerer Guds helseregler.
_____   Ă˜yeblikkelig endre adferd nĂ„r han ser at han er i konflikt med Guds regler, fordi nĂ„r vi elsker Kristus, vil vi med glede holde Hans lover og bud.
_____   FĂžle seg fri til Ă„ bruke tobakk.

Free Bible School

Bible School
Enroll in our Free Online Bible School Today!
Start your first lesson now!


Christian Hymns



Freebie!

Ultimate Resource
Request your free book, Ultimate Resource, today and learn how to study the Bible
Get It Now!


Back To Top